fbpx
Hem Bakning 9 tips på vad du kan ersätta ägg med i bakning

9 tips på vad du kan ersätta ägg med i bakning

av Redaktionen

Ägg är både goda, mångsidiga och nyttiga. De är en vanligt förekommande ingrediens i matlagning – och inte sällan spelar de en stor roll vid bakning. Ja, de flesta kakor, bullar och andra läckra bakverk kräver ägg i sig.

Varför behövs egentligen ägg när du bakar?

Äggen tjänar väldigt många syften vid bakning. De bidrar till strukturen, färgen, smaken och konsistensen på olika sätt. Ägg hjälper till att binda olika ingredienser, alltså förhindra till exempel en kaka från att falla isär. De bidrar även till den lätta och luftiga konsistensen som vi gärna vill att vår sockerkaka ska ha.

Av olika anledningar undviker en del ägg. Kanske är du allergisk eller har andra kostpreferenser. Oavsett din anledning så finns det (lyckligtvis) flera alternativ till ägg. Du kan alltså helt utesluta ägget i ett recept och byta ut det mot något av de här alternativen nedan istället.

Nötsmör

Du kan använda 3 matskedar jordnötssmör, mandelsmör eller cashewsmör för varje ägg du vill ersätta. Resultatet? Det kan bli en mer nötiga smak men vad gör det?

Äppelmos

Osötad äppelmos är ett bra sra substitut för ägg i de flesta recept. Du kan använda 1 deciliter äppelmos för att ersätta 1 ägg.

Mosad banan

Har du en övermogen banan eller någon annan frukt som pumpa eller avokado hemma? Då kan du ersätta dessa med ägg. Till varje ägg som du vill ersätta behöver du ungefär 1 deciliter mosad frukt.

Malen linfrö eller chiafrö

Malda linfrön eller chiafrön är fantastiskt att ersätta äggen med! De är både goda och bär med sig många hälsofördelar. Att blanda 1 matsked med något av fröna tillsammans med 3 matskedar vatten ersätter 1 ägg. 

Silkestofu

Silkestofu är också det ett bra substitut för ägg. Det kan dock göra ditt bakverk lite tyngre och mer kompakt. Men har du inget annat hemma så är det väl värt ett försök. För att ersätta 1 ägg i receptet så använder du ungefär 60 gram tofu, vilket motsvarar ungefär 1 deciliter mosad tofu.

Vinäger och bakpulver

Slut på ägg, dåligt med frukt och ingen tofu? Det här har du garanterat hemma: Vinäger och bakpulver. Allt du behöver göra för att ersätta 1 ägg är att blanda 1 tesked bakpulver med 1 matsked vinäger. Denna kombination fungerar särskilt bra i bakverk som är tänkta att vara lätta och luftiga.

Naturell yoghurt eller kärnmjölk

Du kan använda 1 deciliter naturell yoghurt eller kärnmjölk för att ersätta 1 ägg. Detta alternativ fungerar särskilt bra i muffins och andra småkakor.

Arrowrot

Arrowrot är ett lukt och smakfritt mjöl som fås från en flerårig ört. Blanda 2 matskedar av pulvret med 3 matskedar vatten för att ersätta 1 ägg. Ett litet extra tips: Arrowrot går även utmärkt att använda som redning i såser, soppor och stuvningar.

Aquafaba

Aquafaba är vätskan som finns i konserverade bönor, exempelvis kikärtor, vita bönor och svarta bönor. Du kan använda 3 matskedar av det som ersättning för ett helt ägg eller en äggvita. Aquafaba är utmärkt att göra maräng på. Så nästa gång du tänkt göra en efterrätt bör du testa att göra en pavlova (en marängtårta alltså.) Det går knappt att märka någon skillnad och blir jättegott!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Kerstin augusti 31, 2022 - 6:43 f m

Bra tips

Svara

Skriv en kommentar