fbpx
Hem Tips Koka pasta perfekt – i 6 enkla steg

Koka pasta perfekt – i 6 enkla steg

av Redaktionen

Alla tror att de vet hur man lagar pasta. Det är ganska okomplicerat. Men du kanske går miste om några hemligheter som kan göra processen enklare och pastan ännu godare.

Spaghetti carbonara, arrabbiata, vongole eller bolognese eller en kall pastasallad. Dessa är bara några av alla hundra pastarätter som du kan laga. Pasta är en så enkel ingrediens som passar bra med nästan vilken krydda, smak eller protein som helst. Det finns så många möjligheter vilket gör att vi lagar det väldigt ofta. Men hur får du till den perfekta pastan? Följ dessa 6 steg nästa gång du tänker laga en god pastarätt.

Steg 1 – Kastrullen

Var noga med att använda en tillräckligt stor kastrull – pastan måste ha tillräckligt med utrymme för att den ska kunna röra på sig när den tillagas. Annars är risken att den fastnar i varann. Som en allmän tumregel bör du använda 3-4 liter vatten per kilo pasta. Tänk på detta när du väljer din kastrull!

Steg 2 – Saltet

Har du någonsin hört att pastavatten ska smaka som havet? Du bör alltid koka din pasta i generöst saltat vatten! Varför tillsätter du salt i pastavatten? Jo därför att saltningen av vattnet är den enda möjligheten du har att krydda själva pastan. Pasta som inte saltats kan förstöra en hel pastarätt, även om din sås är helt underbart god. Räkna med en halv matsked per liter vatten för att få precis rätt sälta.

Men vilken sorts salt ska man använda?

Medan vissa anser att grovt havssalt är det bästa för ett pastavatten – går det alldeles utmärkt att använda vanligt bordssalt eller helt enkelt det du har till hands i ditt kök.

När ska vattnet saltas?

Salta ditt pastavatten efter att det har kokat upp. Detta kommer att bidra till att saltet löser sig helt i vattnet vilket gör att din pasta får mer smak.

Steg 3 – Rör om ofta

När vattnet börjar koka är det dags att lägga i pastan. Rör om då och då för att förhindra att den fastnar och kokar över. Gör heller inte misstaget att olja i pastavattnet. Det gör pastan hal vilket i sin tur leder till att din pastasås inte tas upp lika bra av pastan. Målet är en sammanhållen rätt.

Steg 4: Koka al-dente

När det gäller att laga pasta perfekt är timingen allt. Underkokt pasta är aldrig kul och överkokt pasta är mosig och mjuk. Målet är alltså det vi kallar ”al-dente.” Smaka av pastan lite då och då för att få perfekt resultat. Hellre att du häller av pastavattnet lite för tidigt än för sent.

Steg 5: Spara pastavatten

Spara en deciliter pastavatten innan du häller ut det. Detta stärkelsehaltiga vatten kan göra underverk i såser – speciellt för att binda ihop såsen. Den bidrar till att såsen får en krämigare konsistens.

Steg 6: Skölj inte

Häll av pastavattnet – men skölj för all del inte pastan med vatten! Varför? Jo det gör att all stärkelse försvinner från pastan yta vilket förhindrar att den absorberas och binds samman med din goda pastasås.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar