fbpx
Hem Råvaror 5 vanliga tomatsorter – och vad de passar bäst till

5 vanliga tomatsorter – och vad de passar bäst till

av Redaktionen

Det är dags att fräscha upp dina tomatkunskaper

I livsmedelssammanhang klassas tomaten som en grönsak. Men rent botaniskt kategoriseras tomatens frukter som bär.  Det gör alla frukter som innehåller flera frön som omges av ett mjukt hölje, det vi i folkmun kallar för ”fruktkött”.

Oavsett vad du vill kalla dem så är tomater otroligt mångsidiga och går att ha i allt från sallader, pasta, smörgåsar och i grytor. Uppdatera dina kunskaper om tomater genom att läsa vidare om 5 vanliga tomatsorter och vad du kan ha dem till.

Bifftomater

Bifftomater är några av de största odlade tomaterna som finns, med en köttig konsistens och en intensiv klassisk tomatsmak. De är vanligtvis röda eller rosa, men vissa varianter av bifftomater kan faktiskt vara lila, gula och till och med svarta. Tack vare bifftomaterna tjocka konsistens och kompakthet håller bifftomater sig bra när de skivas – vilket gör dem perfekta att ha i smörgåsar. (Vi alla vet hur irriterande det är med vattniga tomater som förstör mackan).

Körsbärstomater

Även kallad cocktailtomat. Dessa är nog en favorit bland tomatälskare. Kanske eftersom de är en av de mest mångsidiga tomaterna som finns. Med röda, orangea, gula och lila varianter är dessa tomater perfekt i matlagningen och tillför en explosion av färg och smak till varje måltid. Söta och syrliga körsbärstomater kan både användas i sallader, grillas (på spett), ha i såser och även torkas. Eller ät dem bara som de är – som snacks.

Druvtomater

Druvtomater är ungefär hälften så stora som körsbärstomater. De innehåller inte så mycket vatten och har en avlång form. Liksom körsbärstomater är druvtomaterna utmärkta i sallader eller ensamma som mellanmål. Men de är troligen för små för att användas på spett.

Romanticatomater

De här tomaterna är oftast fulla av smak när du köper dem från affären.  Denna tomat är idealisk för att göra en läcker gryta, sås eller tomatpuré. För en ännu mer intensiv smak, prova att rosta dem i ugnen och använd den för att skapa en tomatpesto eller bruschetta. Med så många sätt att använda och en läcker smak är det den perfekta tomaten att bli lite äventyrlig med i köket.

Campari tomater

En rund, röd delikatess tomat som är känd för sin saftighet och sötma. Gillar du syrliga tomater är den här inget för dig! De är utmärkta för mellanmål och serveras ofta färska över sallader, mozzarella eller ett fint stycke kött. Campari-tomater kan också användas vid matlagning när hög sockerhalt önskas. Prova att rosta och servera på pizza, smörgåsar eller i en hemmagjord salsa.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar