fbpx
Hem Råvaror Hur man skalar och skär till en avokado

Hur man skalar och skär till en avokado

av Redaktionen

En perfekt mogen avokado är riktigt gott och går att ha till mycket, allt ifrån att ha i sallad, på en macka eller göra guacamole på. Men hur skivar man avokado på ett säkert sätt? Att lära sig att skära en avokado är riktigt enkelt och går supersnabbt när du väl har lärt dig tricket. Med några tips och tricks kan du också avgöra när en avokado är mogen och hur du bäst förvarar den till senare.

Dela avokadon på mitten

Håll avokadon i ena handen eller lägg den på en skärbräda. Se till att du har en vass kniv och skär sen genom mitten av avokadon på längden tills du känner att den nuddar kärnan. Skär sedan runt avokadon tills kniven når den första snittpunkten igen.

Separera halvorna

Med kniven kvar i avokadon, vrid den lätt för att kunna separera de två halvorna.

Ta bort kärnan

Ta den halvan som har kärnan och lägg på en hård yta, med kärnan uppåt. Slå kniven på kärnan med tillräcklig kraft så att kniven fastnar i kärnan. Medan du håller avokadon i ena handen, vrider du kniven åt höger samtidigt som du drar upp den. Nu kommer den lossna lätt.

Och skalet

Håll hälften av avokadon i handen. Stick in en sked mellan skalet och själva fruktköttet. Ta försiktigt bort fruktköttet genom att köra skeden runt kanten och håll den så nära huden som möjligt. Upprepa med andra halvan. Skiva, mosa eller dela avokadon i tärningar – beroende på hur du tänkt servera den. Nu är du klar!

Ska den inte ätas nu?

Avokado missfärgas mycket snabbt när den utsätts för luft. Ät därför avokadon direkt alternativt täck den med plastfolie och ställ i kylen. Helst bör du äta den inom 2 dagar. Du kan även frysa den. Mosa den med två matskedar limejuice och lägg i en lufttät behållare. Nu håller den sig i upp till 6 månader.

Hur vet man när en avokado är mogen?

När du väljer en avokado i affären är det 3 väsentliga saker som du ska titta efter.

  1. Fastheten – en avokado är godast att äta när den är lite mjuk men inte helt mosig. Lagom helt enkelt. Planerar du att äta den om några dagar rekommenderar vi att du köper en som är lite hårdare.
  2. Stjälken – på toppen av avokadon finns en liten plupp från stjälken. Om det är grönt under den och den är lätt att skala bort är avokadon mogen och redo att ätas.
  1. Färgen – avokados med mörkare skal är i allmänhet mogna och redo att ätas. Ljusare, mer ljusgröna avokados kan normalt behöva några dagar till för att mogna helt.

Tips: Har du en avokado som du vill ska mogna snabbare? Lägg den bredvid några äpplen!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Birgit Bäckman juli 27, 2022 - 4:55 f m

När det är varmt är det bästa man kan äta, en gazpacho! Den kommer från Spanien. Vi ätee den varje dag under sommaren.
Mycket enkel att göra, gurka, tomat, lök, vitlök, grönsaksbuljong, rypsolja, äppelvinäger, salt, peppar. Jag kan ge mera tips om hur man gör.

Svara
Birgit Bäckman juli 27, 2022 - 4:56 f m

Sen skall allt mixas, man kan tillsätta lite citron och en halv avokado, om man vill!

Svara

Skriv en kommentar