Hem Tips Roliga fakta om kryddor – och vad du kan använda dem till

Roliga fakta om kryddor – och vad du kan använda dem till

av Redaktionen

Salta mindre – krydda mer!

Kryddor sätter inte bara smak på maten. De ger olika maträtter en speciell karaktär – kryddornas goda smak och lukt stimulerar aptiten. Starka kryddor piggar upp en menlös maträtt. Milda kryddor fördjupar den naturliga smaken hos ett livsmedel. Vissa kryddor ger färg åt maträtter som till exempel saffran och curry.

Att krydda mat är en form av artisteri – och mat som är rätt kryddad är en njutning att äta och har ett stort kulinariskt värde.

Förvara dina kryddor rätt – flytta kryddhyllan

De flesta kryddors aromämnen består av flyktiga oljor från olika växter. Kryddor skall därför förvaras i tätt tillslutna kärl och de skall inte stå varmt. Att förvara kryddorna ovanför spisen, som nog många av oss gör, är därför inte att föredra. Malda, finfördelade kryddor förlorar snabbare sin arom än hela. Förvara dem därför i ett svalt, mörkt skåp, bort från direkt värme eller solljus.

Kryddor från olika växtdelar

Kryddor är ett gemensamt namn för färska, torkade, hela eller pulvriserade växtdelar. Allt efter vilken del som används delas kryddorna in i grupper som blom, rot och bladkryddor osv. Ingefära till exempel kommer från roten hos en flerårig höstblommande liljeväxt och saffran från pistiller hos krokusblomman. Vitpeppar är de skalade mogna frukterna från pepparbusken. Svartpeppar kommer även också från pepparbusken men från omogna frukter.

Olika typer av kryddor och hur du kan använda dem

Ingefära

Underbar krydda som går att ha till mycket. Ingefärste är en populär dryck, speciellt om du vill lindra halsont och förkylning. Den är även vanligt förekommande i indisk och kinesisk matlagning.

Fänkål

Fänkålen är god i fisksoppa och grytor eller rostad i ugnen tillsammans med rotfrukter. När fänkålen tillagas tappar den mycket av sin lakritssmak. Det är även gott att använda stjälkarna från fänkålen i sallader.

Kryddpeppar

Trots namnet är kryddpeppar ingen peppar, utan en torkad frukt från kryddpepparträdet. Passar utmärkt till fisk, kött, vitkål och ljusa såser.

Muskot

God i potatismos, béchamelsås, lasagne och spenat. Du kan även använda den i en äppelkaka.

Svart och vitpeppar

Svartpeppar är lite starkare i smaken än vitpeppar. Peppar används dagligen i alla kök och är därför kökets ”allroundkrydda”

Koriander

En riktigt vattendelare. Antingen älskar du den eller hatar den. Smaken påminner om citrusfrukt. Vi anser att koriander passar till det mesta. Använd färsk koriander till kyckling, skaldjur eller i dressingar, marinader och kalla såser. Supergott att ha i tacos också.

Basilika

Går att odla enkelt i kruka i ditt köksfönster. Gott att ha i sallader, ha på pastan eller pizzan. Du kan även göra pesto på det.

Dragon

En typisk krydda att ha i en hemmagjord bearnaise men lämpar sig även bra i olika dressingar. Den är även mycket smakfull tillsammans med kyckling,

Timjan

Den milda smaken passar fint både till fisk och potatissoppa – och även till rätter med fågel och lamm. Den gör sig väldigt bra tillsammans med andra kryddor.

Kardemumma

Den klassiska kryddan i många bakverk. Speciellt god i en äppel eller rabarberpaj!

Lycka till med kryddningen

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar