fbpx
Hem Soppor Så botar du förkylning och baksmälla

Så botar du förkylning och baksmälla

av Maria Starberg

Världens alla kök har sina olika huskurer, och i Korea är den här supersoppan första hjälpen vid förkylning. Att den också hjälper mot baksmälla gör den bara mer användbar. 

Kongnamulguk – lättare att laga än att säga

I videon nedan visar den förtjusande damen hur enkelt du gör din egen supersoppa. Det kan vara svårt att hitta färska böngroddar här, men de på burk funkar också bra. Samma sak med ansjovis – den på burk går utmärkt att använda. Om du också glömmer bort omgivningen när du smakar låter jag vara osagt. 

Så här gör du kongnamulguk

Lök och vitlök har kanske de flesta av oss hemma, och använder du böngroddar och ansjovis på burk kan du se till att alltid ha allt hemma, så du slipper kravla dig ut när du inte känner dig kry. 

Du behöver:
400 g böngroddar
1,3 l vatten
½ gul lök
2 klyftor vitlök
4 salladslökar
1 ½ tsk salt
1 liten burk ansjovis
½ msk chiliflingor
1 msk rostade sesamfrön
2 tsk sesamolja
ev. kimchi till servering
ev. ris till servering

Gör så här:
Om du använder färska böngroddar, skölj dem väl, åtminstone tre gånger. Om du använder böngroddar på burk häller du bara av vätskan. 

Lägg böngroddar och vatten i en gryta. Skiva den gula löken och finhacka vitlöken. Lägg i grytan, tillsammans med salt, soja, chili och ansjovis. Låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter. 

Sänk värmen och låt koka ytterligare 25 minuter. 

Rosta under tiden sesamfrön, och mal dem i en kaffekvarn eller stöt i mortel.

Strimla salladslöken. Lägg den i soppan när den kokat klart, och ringla över sesamolja. Servera i skål, och strö de malda sesamfröna över. Ännu kryddigare och nyttigare blir soppan tillsammans med kimchi. Kvinnan i videon använder kaktugi, kimchi gjord på rädisor, men andra varianter fungerar lika bra. För en matigare soppa, ät den med ris. 

Vegetarisk mild variant

Om du inte äter ansjovis går det att göra soppan med kombu istället. I videon görs den också utan chili, vilket är valfritt. Kombu är en brunalg som är vanlig i östasiatisk matlagning, och finns att köpa torkad på nätet. 

Hoppas du hittar den variant du tycker om, och att du mår bra. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar