644
Vi älskar sås i Norden, här är några riktigt smarta och enkla såser som du kan prova.
Fisksåsen med STORT F
3-4 personer
2 dl créme fraiche
1 dl vispgrädde
½ fiskbuljongtärning
½ dl hackad gräslök eller dill
salt och peppar
Gärna en skvätt vitt vin
- Blanda alla ingredienser i en kastrull. Kokaihop i några minuter under vispning
- Smaksätt med salt & peppar
- Den här såsen är verkligen supergod.
Mammas köttbulle/pannbiff sås
- När köttbullarna eller pannbiffen är färdigstekta upp dom ur stekpannan.
- Spar stekspadet, lägg i en stor klick smör, låt det smälta, pudra lite mjöl,var beredd med vatten, det ska bli en jämn fin konsistent.
- Häll i 3 dl matlagnings grädde, vispa, vispa hela tiden. 1 köttbuljong och 3 msk kalvfond, lite Soya,lite salt, smaka först, peppra lite.
- Lägg tillbaka köttbullarna/pannbiffarna låt det småkoka, puttra servera kokt potatis och lingon till, en vanlig grönsallad är ju alltid gott.
En lättlagad kall bearnaise
Mycket godare än den man köper i affären!
100 gram smör
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
2 st äggulor
1 dl rapsolja
kryddning
1 nypa salt/örtsalt
1 nypa vitpeppar
Gör så här:
- Blanda dragonen och vinägern i ett litet glas och ställ åt sidan.
- Smält smöret och låt svalna till rumstemperatur.
- Vispa sönder äggulorna och tillsätt oljan under vispning, bara några droppar åt gången. När det börjat tjockna/binda sig kan man hälla i oljan i snabbare takt.
- Vispa i smöret men undvik det gräddiga/vita som lagt sig i bottnen.
- Tillsätt vinäger blandningen.
- Avsluta med att smaka av med salt och peppar.
Tips: En liten liten nypa curry höjer och ger en fylligare smak! Detsamma gäller socker…
Facebook Kommentarer