Hem Råvaror Allt du behöver veta om grönkål

Allt du behöver veta om grönkål

av Malin Toverud

Grönkål är populärt och det är inte konstigt. De gröna bladen innehåller en mängd nyttigheter och blir supergoda att steka i ugn till chips, eller att använda i matlagning. Många använder grönkål som dekoration på julbordet, och även i olika rätter till högtiden. I södra Halland och nordvästra Skåne är grönkål en av huvudingredienserna i långkål, en rätt som för många är ett måste på julbordet.

Grönkål kallas även prydnadskål, bladkål eller kruskål och tillhör arten kål med mörkt gröna och krusiga blad. Grönkål är tåligt och kan stå ute på vintern och skördas efter behov.

Innehåller många nyttigheter

Grönkål innehåller en mängd antioxidanter. En av dessa antioxidanterna är Vitamin C som stärker immunförsvaret, hjälper till med matsmältningen och bidrar till produktionen av kollagen som är viktigt för ben, hud och blodkärl. Grönkålen innehåller även antioxidanten betakaroten som kan omvandlas till vitamin A i kroppen, som är bra för ögon och hud. K-vitamin, som är nödvändigt för blodets koagulering och även har en betydelse för bentätheten, är rikligt förekommande i grönkål. Andra livsmedel som innehåller höga halter av K-vitamin är spenat, broccoli och brysselkål.

Dessutom innehåller grönkål mineralerna kalcium, magnesium och kalium. Kalcium behövs när tänder och skelett bildas, magnesium behövs för att omsätta kalcium och för att producera protein, och kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket.

Nu när vi vet att grönkål innehåller en mängd nyttigheter. Hur ska vi då tillaga den? Här är två recept på grönkål som är superenkla och goda.

Grönkålschips

Knapriga grönkålschips passar perfekt till fredagsmyset.

Du behöver:

  • 300 gram grönkål
  • 1/2 dl olivolja
  • Salt (gärna havssalt)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Dra av bladen från den tjocka bladnerven.
  • Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ringla över olivoljan.
  • Vänd bladen i oljan så att de blir täckta av olja.
  • Rosta grönkålen i mitten av ugnen i 15 minuter, eller tills de blivit knapriga och krispiga.

Salta före servering.

Grönkålssoppa med ägghalvor

Tycker du om spenatsoppa med ägg? Då kommer du också att gilla den här.

Du behöver:

  • 1 gul lök
  • 2 förpackningar skuren grönkål (à 125 gram)
  • 1 tsk anisfrö
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • Salt och peppar
  • 4 ägg

Gör så här:

  • Skala och hacka löken.
  • Mortla anis och fänkål.
  • Fräs lök och kryddor i lite olja i en kastrull.
  • Tillsätt grönkål, vatten, buljongtärningar och grädde.
  • Låt sjuda i 10 minuter.
  • Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
  • Koka äggen och låt de svalna.

Servera soppan med ägghalvor och en smörgås med ost.

Du kanske också gillar