fbpx
Hem Övrigt 12 saker du inte ska förvara i kylskåp

12 saker du inte ska förvara i kylskåp

av Redaktionen

Vi har listat 12 saker som inte hör hemma i kylen – allt från basvaror som potatis, bröd och tomater. Det mesta får en längre hållbarhet i kylen, men vissa matvaror tappar smak, möglar snabbare eller mognar aldrig om de förvaras för kallt. Vilka av de här 12 livsmedlen har du i din kyl? 

1. Potatis

Står potatis för kallt utvecklas stärkelsen till socker, vilket gör att smaken blir för söt och konsistensen klibbig. För riktigt god potatis kan den förvaras mörkt, exempelvis i ett skåp, i en pappåse. 

2. Bröd

Bröd blir torrt och smaklöst om det står kallt. Förvara hellre i en brödlåda eller på köksbänken. Vill du att brödet ska hålla längre kan du alltid frysa in det och ta ut när det är dags att göra mackor. 

3. Tomater

Tomater smakar allra bäst om de förvarats i rumstemperatur, annars tappar de all smak. De ändrar dessutom konsistens och blir inte lika saftiga. Tomar är så oerhört vackra så de blir en snygg deklaration på köksbänken – det är nämligen där de ska stå. 

4. Avokado

För att mogna till sig snabbare behöver avokadon stå i rumstemperatur. De blir dessutom mycket mer smakrika när de förvaras utanför kylen. 

5. Bananer

Precis som avokado behöver banan mogna i rumstemperatur. Dessutom får de ofta en konstig bismak och färg om de förvarats kallt. 

6. Lök

Lök blir snabbt möglig i kylskåpet på grund av den stora luftfuktigheten. Förvara istället någonstans svalt och torrt, men absolut inte i närheten av potatis eftersom potatisen ruttnar snabbare av gasen från löken. 

7. Honung

När honung står i för kalla temperaturer kristalliseras den och blir stenhård. Det är bättre att låta honungen stå i rumstemperatur istället. 

8. Vitlök

Förvaras vitlök fel blir den gummiaktig och möglar snabbare på grund av luftfuktigheten. Vitlök kan förvaras mörkt i en förpackning med lufthål för att den ska smaka allra bäst. Är vitlöken den skalad eller tillagad så kan den förvaras i kylskåpet utan problem. 

9. Citrusfrukter

Citrus smakar mest om de förvaras på exempelvis diskbänken. Se bara till att kasta citrusfrukter som möglar, det sprider sig lätt till de andra frukterna. 

10. Mango

Mango mognar bäst på köksbänken, men när mangon väl har mognat kan den att förvaras i kylen. Uppskuren mango ska alltid förvaras i kylen för att inte ruttna. 

11. Kokosolja

Kokosolja håller sig fräsch i skafferiet ungefär i två år, så det finns ingen anledning att förvara den i kylen. Den blir dessutom stenhård om den står kallt på grund av den höga halten mättade fetter. 

12. Basilika

Basilika älskar värme och ska därför inte förvaras i kylen. Den får en konstig smak och bladen blir svarta. Har du massa basilika över? Finhacka och frys in så har du kryddor när du behöver. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar