Cheesecake är en lyxig efterrätt som är enkel att förbereda i förväg. Man kan i princip smaksätta den hur man vill och garnera med färska bär, hallonspegel, ätbara blommor eller godis. Bara fantasin sätter gränserna. Här har vi tagit fram tre varianter av klassikern. Vilken är din favorit?
Klassisk cheesecake med blåbär
Den här kakan behöver stå i frysen i minst fyra timmar. Förbered den gärna dagen innan den ska serveras. Ta ut den en stund innan så hinner den tina och bli lagom mjuk och krämig.
Du behöver:
Till botten:
- 15 digestivekex
- 75 gram smör
Till fyllningen:
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1 krm vaniljpulver
- 400 gram färskost
- 2 dl vispgrädde
Till garnering:
- 1 ask färska blåbär
- Några blad citronmeliss
Gör så här:
- Lägg digestivekexen i en plastpåse och krossa dem med handen.
- Smält smöret och blanda med smulorna.
- Tryck ut blandningen i botten av en rund form med löstagbar kant.
- Knäck äggen och separera gulan från vitan.
- Vispa äggulor, socker och vaniljpulver pösigt.
- Rör ner färskosten.
- Vispa grädden löst och vänd sedan ner den i färskostsmeten.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem,
- Häll smeten i formen över digestivebotten.
- Täck formen med plastfilm och låt stå i festen i minst 4 timmar.
När det är dags för servering tar du ut kakan i rumstemperatur i 30 minuter, så att den hinner mjukna. Garnera med citronmeliss och färska blåbär.
Chokladcheesecake med oreos
Den här oemotståndliga cheesecaken är en dröm för chokladälskaren.
Du behöver:
Till botten:
- 1 paket oreokakor
- 50 gram smör
Till fyllningen:
- 200 gram mörk blockchoklad
- 400 gram färskost
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk kakao
- 2 dl vispgrädde
Till garnering:
- 50 gram mörk choklad
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull.
- Grovhacka oreokakorna och blanda smulorna med det smälta smöret.
- Tryck ut massan i en rund form med löstagbar kant.
- Ställ formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
- Till fyllningen: smält chokladen över ett vattenbad eller i micron. Låt svalna något.
- Blanda chokladen med färskosten.
- Häll i florsocker, vaniljpulver, kakao och vispgrädde. Vispa till en fast kräm.
- Bred ut fyllningen på oreobotten och ställ formen i kylen i minst 5 timmar.
Ta ut kakan 15 minuter innan den ska serveras. Toppa med riven mörk choklad.
Lakritscheesecake med hallonspegel
Lakrits och hallon är en perfekt kombo! Tycker du om den ska du testa den här cheesecaken.
Du behöver:
Till botten:
- 15 digestivekex
- 75 gram smör
Till fyllningen:
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk lakritspulver
- 1 krm vaniljpulver
- 400 gram färskost
- 2 dl vispgrädde
- Cirka 6 droppar svart karamellfärg
Till hallonspegeln:
- 2 gelatinblad
- 1 dl koncentrerad hallonsaft
- 1 dl vatten
- 2 msk socker
Till garnering:
- 1 ask färska hallon
- Lakritsströssel
Gör så här:
- Lägg digestivekexen i en plastpåse och krossa dem med handen.
- Smält smöret i en kastrull och blanda det med smulorna.
- Tryck ut massan i en rund form med löstagbar kant.
- Till fyllningen: knäck äggen och separera gulan från vitan.
- Vispa äggulor, socker, vaniljpulver och lakritspulver pösigt.
- Rör ner färskosten.
- Vispa grädden löst och vänd sedan ner den i färskostsmeten.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem.
- Droppa i svart karamellfärg till önskad nyans.
- Häll smeten i formen över digestivebotten.
- Ställ in kakan i frysen i minst 4 timmar.
- Till hallonspegeln: lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
- Värm saft, vatten och socker i en kastrull. Rör tills sockret har smält.
- Krama ur gelatinbladen och rör ner i saftblandningen. Rör tills gelatinet smält. Låt svalna något.
- Häll blandningen på kakan och ställ in i kylskåp i en halvtimme.
Innan servering garnerar du kakan med lakritsströssel och färska hallon.