fbpx
Hem Fisk Så varierar du din fiskgratäng

Så varierar du din fiskgratäng

av Malin Toverud

Fiskgratäng är en enkel och god vardagsmat. Det går att göra gratäng på olika sorters fisk och med olika tillbehör. Här har vi samlat tre recept som kan ge dig inspiration att variera gratängen.

Vit fisk, som sej och torsk, är tacksamma fiskar att använda i gratäng. Se då till att ha en ugnstermometer till hands så att fisken inte går över och blir torr.

Sejgratäng med purjolök och champinjoner

Det här är en perfekt vardagsgratäng som faktiskt blir lika god med skivade champinjoner på burk som färska, ta det som du tycker bäst om.

Du behöver:

  • 600 gram sejfilé
  • 25 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk skivade champinjoner
  • 1/2 kruka persilja

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Lägg fisken i en ugnssäker form och salta och peppra (med hälften av saltet och pepparn). Tillaga i mitten av ugnen i 10 minuter.
  • Under tiden gör du såsen: smält smöret i en kastrull.
  • Skölj och slanta purjolöken.
  • Skala och pressa vitlöken.
  • Fräs purjolök och vitlök i smöret.
  • Strö över vetemjölet och rör ut det i smöret.
  • Häll på mjölken lite i taget och rör så att du blir av med klumparna.
  • Låt puttra så att såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar
  • Häll av champinjonerna och lägg dem i såsen.
  • Ta ut fisken ur ugnen och häll på såsen. Tillaga ytterligare 5 minuter tills fisken är lagom bakad.
  • Skölj och hacka persiljan.

Strö över persiljan på gratängen och servera med ris och halverade körsbärstomater.

Snabb torsk med spenat och citron

Den här snabba gratängen görs direkt i panna på spisen.

Du behöver:

  • 600 gram torsk
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 citron
  • 70 gram färsk spenat

Gör så här:

  • Häll grädde i en kastrull och lägg i fiskbuljongtärningarna. Rör tills tärningarna löst sig.
  • Skölj citronen och finriv skalet (spara skalet till senare steg).
  • Pressa juicen ur citronen och häll i kastrullen tillsammans med timjan.  
  • Lägg i fisken och toppa med spenaten. Låt puttra under lock i 5 minuter.
  • Ta av locket och strö över citronskalet.

Servera fisken med couscous och rivna morötter.

Rödspetta med räkor

Den här gratängen kan du göra både i ugn eller i panna. Här bakar vi fisken i ugnen och lägger sen över den i en panna.

Du behöver:

  • 500 gram rödspettafiléer
  • Salt och peppar
  • Till såsen: 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 1/2 kruka dill
  • 1/2 citron
  • 1 dl riven västerbottenost
  • 1 burk stenbitsrom

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Rulla ihop rödspettafiléerna och lägg i en ugnssäker form. Salta och peppra.
  • Ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter.
  • Till såsen: vispa ihop vatten, grädde och mjöl i en kastrull.
  • Tillsätt buljongtärningar och pressad juice från citronen. Låt sjuda i ett par minuter.
  • Rör ner osten i såsen.
  • Skölj och hacka dillen.
  • Häll av räkorna.
  • Ta ut fisken ur ugnen.
  • Lägg över rödspettafiléerna i kastrullen och låt gå klart i såsen (det tar ca 5 minuter).
  • Toppa med räkor och dill, och klicka ut stenbitsromen.

Servera gratängen med kokt potatis och sockerärtor.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar