Tillhör ni dem som tycker om att beställa “Fyra små rätter” på kinesisk restaurang? Det är något speciellt med kombinationen av friterat, kryddstark gryta, vårrullar och sötsur sås.
Nu under pandemin, när det är svårt att ge sig ut på restaurang, får vi laga de fyra små rätterna hemma. Fördelen med att laga rätterna hemma är att man själv kan välja vad som ska ingå i konceptet. Här har vi plockat fram några varianter för inspiration, sen är det bara att låta fantasin flöda.
Vegetariska vårrullar med sötsur sås
Krispiga vårrullar är en supergod start på middagen. De här görs på sojafärs och färsk filodeg.
Du behöver:
- 150 gram sojafärs
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk japansk soja
- 1 msk strösocker
- 2 tsk sesamolja
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk chilipulver
- 2 morötter
- 5 filodegsark
Gör så här:
- Bryn färs och pressad vitlöksklyfta i lite olja.
- Tillsätt soja, socker, sesamolja, ingefära och chilipulver.
- Skala och skär morötterna i tunna strimlor.
- Vänd ner morötterna i färsen.
- Dela filodegsarken på hälften.
- Klicka ut en sked fyllning på kortsidan av varje degark och rulla in. Vik in kanterna.
- Stek vårrullarna på hög värme i rikligt med olja i en stekpanna.
Servera med sweet chilisås.
Biff och bambuskott
Den här rätten är en klassisk rätt från “Fyra små rätter”. Koka jasminris till både biffen med bambuskott och den friterade kycklingen.
Du behöver:
- 400 gram ryggbiff
- 2 msk riven färsk ingefära
- 3 vitlöksklyftor
- 1/2 purjolök
- 1 burk bambuskott
- 1 ask champinjoner
- 4 msk majsstärkelse
- 6 msk soja
- 3 msk ostronsås
- 3 msk Hoisinsås
- 2 msk sesamolja
- 3 dl vatten
- Salt och peppar
Gör så här:
- Skär köttet i tunna skivor. Ett tips är att frysa in köttbiten i 30 minuter innan, då är den mycket lättare att skiva tunt.
- Till marinaden: blanda riven ingefära, hälften av sojan och hälften av majsstärkelsen i en bunke.
- Lägg i köttet och låt stå minst 2 timmar i kylskåp.
- Stek kött och pressad vitlök i olja i en stekpanna.
- Skölj och skiva purjolök och champinjoner.
- Häll av bambuskotten och skölj i kallt vatten.
- Blanda ner purjolök, champinjoner och bambuskotten i stekpannan och stek under omrörning.
- Tillsätt resten av sojan, ostronsås, Hoisinsås, sesamolja och 3 dl vatten. Låt puttra i 10 minuter.
- Strö över resten av majsstärkelsen och låt puttra ytterligare ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera med jasminris.
Friterad kyckling med ris
Den friterade kycklingen är supergod att doppa i sweet chilisås.
Du behöver:
- 400 gram kycklingfilé
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 dl ströbröd
- 2 äggulor
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- Olja (att fritera i)
Gör så här:
- Hetta upp oljan till 180 grader. Kolla att oljan är lämplig som frityrolja och var försiktig så att du inte bränner dig, det kan skvätta lite.
- Skär kycklingen i mindre bitar.
- Blanda vetemjöl, salt och peppar i en skål.
- Vispa äggulor i en annan skål.
- Häll upp ströbröd i en tredje skål.
- Doppa kycklingbitarna i mjölet, sedan ägget och till sist i ströbrödet.
- Fritera i 5-10 minuter tills bitarna är gyllenbruna och genomstekta.
Servera med jasminris och sweet chilisås.
Friterad banan
Måltiden avslutas med friterad banan som du ringlar över med lite sirap.
Du behöver:
- 3 bananer
- 2 dl vatten
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- Olja (att fritera i)
- Sirap (till servering)
Gör så här:
- Hetta upp oljan till 180 grader.
- Skala och skär bananerna i tre delar. Klyv sedan delarna på längden.
- Till frityrsmeten: blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt vatten.
- Vänd runt banandelarna i frityrsmeten.
- Fritera bitarna tills de blivit gyllenbruna och låt sedan rinna av på hushållspapper.
Servera med en kula vaniljglass och ringla över lite sirap.