Hem Efterrätter 5 läckra efterrätter för att fira marshmallowdagen

5 läckra efterrätter för att fira marshmallowdagen

av Maria Starberg

Den 30 augusti är det marshmallowdagen, vilket är en nog så bra anledning att unna sig något gott. Om man nu behöver någon anledning mer än att det är gott. Vi bjuder på fem olika idéer på efterrätter som kan verka mer avancerade än de är. 

Tryffeltartelett med marshmallowfluff

Chokladälskarens dröm! En mer barnvänlig variant är att byta den mörka chokladen mot mjölkchoklad. Funkar förstås även för vuxna som tycker att mörk choklad är lite för bitter. 

Du behöver, till botten:
200 g digestivekex
100 g smör
½ dl rårörsocker

Du behöver, till tryffel:
250 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
½ dl mörk sirap
50 g smör

Du behöver, till garnering:
75 g marshmallowfluff
1 dl minimarshmallows

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till bottnen. Mixa kexen till smulor och blanda med smör och socker. Tryck ut i avlång form, cirka 10 x 40 centimeter. Grädda i mitten av ugnen cirka 8 minuter. Låt svalna. 

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden tillsammans med sirapen, lägg i smöret och låt det smälta. Häll blandningen över chokladhacket och rör tills chokladen smält och du har en jämn tryffelsmet. Häll smeten i formen med den färdiggräddade bottnen, och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar. 

Klicka ut marshamallowfluff på tarteletten, och dekorera med minimarshmallows. Servera tarteletten rumstempererad. 

Marshmallowdip till jordgubbar

En snabbfixad fluffig och syrlig dip som ackompanjerar jordgubbarna väldigt väl. 

Du behöver:
2 dl marshmallowfluff
2 dl kvarg
1 msk rivet citronskal
2 msk pressad citronsaft
2 l jordgubbar

Gör så här:
Blanda marshmallowfluff, kvarg, citronskal och citronsaft. Fördela dipen i portionsskålar, och låt var och en doppa sina jordgubbar i den. 

Marshmallowgratinerad frukt

Den som har en ugn och kan skära kan snabbt sno ihop denna smaskiga efterrätt som väl nästan är nyttig?

Du behöver:
2 bananer
2 kiwifrukter
12 jordgubbar
8 marshmallows

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. 

Skala och skär bananer och kiwi i bitar. Ansa och skär jordgubbarna i klyftor. Skär marshmallows i lite mindre bitar. 

Fördela frukt och bär antingen i en vid skål eller i fyra portionsskålar, och strö över marshmallows. Gratinera i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter, eller tills det fått fin färg. 

S’mores

För dig som tänker grilla är det läge att göra S’mores. De klassiska brukar göras med grahamskex, choklad och marshmallows, men här använder vi mariekex och nutella. 

Du behöver:
mariekex
nutella
marshmallows

Gör så här: 
Trä marshmallows på grillspett, och håll över jämn glöd tills den fått färg. Bred en klick nutella på undersidan av två kex, och använd dem för att greppa om marshmallowen och dra den av spettet. Tryck ihop kexen lite lätt, som en sandwich, och mumsa i dig. 

För den som inte tänker grilla fungerar det givetvis också att göra s’mores under grillelementet i ugnen. Pröva gärna med olika typer av kex, mjölkchoklad, mörk choklad, dumlekola … 

Glass med popcorn och marshmallows

För dig som har en glassmaskin: en blandning av sött och salt, lent och lite knaprigt. Galet? Nej, det är ju genialiskt! 

Du behöver:
5 dl vispgrädde
5 dl standardmjölk
1 dl rårörsocker
10 äggulor
100 g marshmallows
4 dl popcorn
1 dl flytande honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut marshmallows på en plåt, och tillaga i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, tills de fått fin färg. 

Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Vispa ihop äggulor och socker. Värm gräddmjölken, och tillsätt äggvispet under ständig vispning. Värm till 83 grader. Dra kastrullen av vrämen. Vänd ned grillade marshmallows och mixa till en slät smet med en stavmixer. Låt smeten kallna. 

Blanda popcorn med honung, och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta popcornen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 

Kör glassmeten i en glassmaskin. Vänd ned ⅔ av popcornen på slutet. Garnera med resten av popcornen, och eventuellt grillade marshmallows.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar