fbpx
Hem Tips Vägen till en bättre matlagning – några bra tips till dig som nybörjare

Vägen till en bättre matlagning – några bra tips till dig som nybörjare

av Redaktionen

Är du intresserad av att förbättra dina matlagningskunskaper? Dessa tips och tricks kan vara användbara till dig som är nybörjare i köket.

Satsa på en vass kockkniv

Om du ska satsa på ett föremål i köket så är det kniven. En kockkniv av hög kvalitét som håller sig vass är guld värd. Dessutom är en kockkniv ett verktyg som du kommer

Förmodligen är det föremål du bör spendera mest pengar på en kockkniv. En kockkniv av hög kvalitet som håller sig vass är guld värd. Dessutom är en kockkniv ett verktyg som du kommer använda dagligdags i köket. Oavsett om det är till att hacka, skära, tärna är kniven din bästa vän i köket. Så se till att ha en (eller flera) bra!

Välj rätt skärbräda

Undvik skärbrädor i glas och sten. De kommer att göra din kniv slö extremt snabbt. De bästa skärbrädorna är gjorda av antingen trä eller plastkomposit. De är hållbara och snälla mot dina knivar. Plastskärbrädor är extra bra eftersom de vanligtvis tål att köras i diskmaskinen, vilket inte en i trä gör.

Planera framåt och ha ordning

Att experimentera med ett nytt recept kan vara roligt och spännande – men kom ihåg det här: Läs igenom hela receptet innan du börjar. Har du alla och har du tillräckligt av alla ingredienser? Ingen vill behöva gå till affären mitt i matlagningen. Innan du ställer dig för att börja laga så se till att ha allt ordnat med var sak på sin plats. Förbered grönsakerna som ska stekas i mitten av receptet, måtta upp buljongen eller vad det nu kan vara. Det ger en mycket gladare och trevligare matlagningsupplevelse.

Nybörjare – Följ receptet

Ett tips är att följa receptet (om det är något som du aldrig lagat förut). Hitta ett recept som tilltalar dig och laga det några gånger. När du är mer erfaren och känner dig mer trygg i smaksättningen kan du gärna experimentera lite mer. Ett riktigt pro tips är att läsa andra människors recensioner. Ibland kan folk föreslå att man ska lägga till mer salt eller minska på mängden vatten osv.

Gläns med ett enkelt recept

Gör inte misstaget med att välja det svåraste receptet först. Försök inte rå på det. Satsa istället på några enkla recept. Att lära sig och öva på grunderna, som till exempel hur du steker en kyckling, wokar grönsaker, gör en enkel sås, ja till och med hur du kokar pasta rätt kommer hjälpa dig bygga en stadig grund. När du har bemästrat de mest enkla sakerna kan du uppgradera till lite svårare recept.  

Lär dig balansera smaker

Om du någonsin har blivit frustrerad över en maträtt som är för söt eller för salt, men inte har en aning om hur du fixar det, kan det vara till stor hjälp att lära sig balansera smaker. Att balansera en maträtt innebär att veta vilken smak som ska förstärkas när något annat har tagit över din rätt. Ett vanligt exempel kan vara att du tycker att du saltat och kryddat i mängder – men trots det så saknas något. Och här kan det vara svårt för många. Men förmodligen i det här läget är det något surt som måste adderas. Då häller man i en skvätt citronsaft, vitvinsvinäger eller lite vin. Detta ger ett helt annat djup i rätten. Så pröva dig fram och försök lära dig om hur man balanserar de olika smakerna när man lagar mat.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar