fbpx
Hem Tips Tips och idéer för att minska matsvinnet och bli mer miljövänlig i köket

Tips och idéer för att minska matsvinnet och bli mer miljövänlig i köket

av Redaktionen
person holding pencil and stick note beside table

Att minska matsvinnet, välja hållbara råvaror och göra miljövänliga val är alla viktiga steg för att minska vår påverkan på miljön. Här är några tips och idéer som hjälper dig att göra mer hållbara val i köket

Planera måltider i förväg: Innan du går och handlar mat är det viktigt att du planerar dina måltider för veckan så att du bara köper det du faktiskt behöver. Detta kommer att bidra till att minska mängden mat du slänger i slutet av veckan.

Använd upp rester: Istället för att låta rester gå till spillo – varför inte använda dem i dina andra måltider? Till exempel kan överblivna grönsaker användas i en wok och överblivet kött i en omelett. 

Förvara maten på rätt sätt: Se till att förvara maten på rätt sätt för att förhindra att den blir dålig helt i onödan. Använd lufttäta behållare eller plastfolie för att hålla maten fräsch i kylen eller frysen.

Välj lokala och säsongsbetonade råvaror: Att välja lokala och säsongsbetonade råvaror hjälper till att minska koldioxidavtrycket för din mat genom att minska utsläppen från transporter. Dessutom är säsongsbetonade råvaror ofta billigare och fräschare än råvaror som inte är i säsong.

Kompostera matrester: Om ditt hushåll inte komposterar matavfall i särskilda påsar så betyder det inte att du inte kan göra det! Kompostering minskar mängden matavfall som hamnar på soptippen. När maten hamnar på soptippen så börjar den producera metan vilket är en potent växthusgas. Så istället för att slänga dina matrester i papperskorgen så är en idé att börja kompostera! Detta kanske är mest lämpligt för dig som bor i hus eller inte i en lägenhet inne i stan. Är du nyfiken på hur man gör en egen kompost är det bara att googla eller kolla videos på Youtube.

Använd miljövänliga köksredskap: Leta efter miljövänliga köksredskap gjorda av hållbara material som bambu eller återvunnen plast. Undvik plastredskap för engångsbruk och använd istället återanvändbara alternativ som metall eller silikon. 

Köp kantstötta eller ”fula” produkter: Många livsmedelsbutiker säljer nu ”fula” produkter till rabatt. Dessa frukter och grönsaker kanske inte ser perfekta ut men de är lika välsmakande och näringsrika som deras mer visuellt tilltalande motsvarigheter.

Lär dig att konservera mat: Att konservera mat är ett bra sätt att förlänga dess hållbarhet och minska avfallet. Prova att konservera, sylta eller frysa frukt och grönsaker så kan du njuta och äta dem under hela året.

Använd varje del av grönsaken: Många råvaror, som exempelvis grönsaker kan användas i sin helhet. Till exempel kan morotstoppar användas för att göra pesto och broccolistjälkar kan skalas och skivas för användning i sallader för extra crunch. En annan idé är att ta allt som blir över och lägga i en kastrull med vatten och göra egen grönsaksbuljong. 

Minska förpackningsavfallet: Välj produkter med minimal förpackning eller förpackningar som är komposterbara. Undvik engångsförpackningar som plastpåsar och välj istället återanvändbara behållare.

Använd energieffektiva apparater: Använd energieffektiva apparater som exempelvis en tryckkokare för att minska energianvändningen i köket.

Genom att införliva dessa tips och idéer i din matlagning och måltidsplanering kan du minska matsvinnet, välja mer hållbara råvaror och göra mer miljövänliga val i köket. Du kommer inte bara att göra din del för miljön, utan detta kommer även att spara dig pengar utan att det påverkar smaken på dina rätter! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar