Moroten är en läcker och näringsrik grönsak som sällan får spela huvudrollen i en maträtt. Här ska du få några recept som ändrar på det – fyra goda måltider du kan göra med morötter som stjärningrediens
Morot och ingefärssoppa
Morots- och ingefärssoppa är ett klassiskt recept som är enkelt att göra och kan serveras varmt eller kallt. Det är också veganskt och glutenfritt.
Ingredienser:
1 kg morötter, skalade och hackade
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk riven färsk ingefära
1 liter grönsaksfond
Salt och peppar efter smak
Olivolja
Instruktioner:
1.Värm upp lite olivolja på medelhög värme i en stor gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills det mjuknat.
2.Tillsätt morötterna och ingefäran i grytan och fräs ytterligare 5 minuter.
3.Häll i grönsaksbuljongen och låt blandningen koka upp.
4.Sänk värmen till låg och låt soppan puttra i 20-25 minuter eller tills morötterna är mjuka.
5.Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät.
6.Krydda med salt och peppar efter smak.
Morot och kikärtssallad
Denna enkla sallad är hälsosam, smakrikt och mättande – vilket gör det perfekt till lunch eller middag.
Ingredienser:
500 g morötter, rivna
1 burk kikärter, sköljda och avrunna
0,5 dl hackad persilja
Saften av 1 citron
3 msk olivolja
Salt och peppar efter smak
Instruktioner:
1.I en stor skål, blanda rivna morötter, kikärter och hackad persilja.
2.I en liten skål, vispa ihop citronsaft, olivolja, salt och peppar.
3.Häll dressingen över salladen och blanda ihop.
4.Serveras kyld.
Morot och linscurry
Denna smakrika curry är veganskt och glutenfritt och kan serveras med ris eller naanbröd.
Ingredienser:
500 g morötter, hackade
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk riven färsk ingefära
1 burk tärnade tomater
1 burk kokosmjölk
1 dl röda linser, sköljda och avrunna
2 msk currypulver
Salt och peppar efter smak
Olivolja
Instruktioner:
1.Värm lite olivolja på medelhög värme i en stor gryta. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs tills det mjuknat.
2.Tillsätt morötterna i grytan och fräs ytterligare 5 minuter.
3.Tillsätt de tärnade tomaterna, kokosmjölken, röda linserna och currypulver i grytan och rör om.
4.Koka upp blandningen, sänk sedan värmen till låg och låt det puttra i 25-30 minuter, eller tills linserna är genomkokta.
5.Krydda med salt och peppar efter smak.
6.Servera med ris eller naanbröd.
Morots och valnötsmuffins
Saftiga och utsökta muffins att njuta av när som helst
Ingredienser:
300 g mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 tsk mald kanel
150 g farinsocker
2 ägg
240 ml vegetabilisk olja
2 tsk vaniljextrakt
200 g rivna morötter
100 g hackade valnötter
Instruktioner:
1.Värm ugnen till 180°C.
2.I en bunke, vispa ihop mjöl, bakpulver, salt och kanel.
3.I en separat skål, vispa ihop farinsocker, ägg, vegetabilisk olja och vaniljextrakt tills det är väl blandat.
4.Tillsätt de våta ingredienserna till de torra ingredienserna och blanda ihop.
5.Vänd ner de rivna morötterna och de hackade valnötterna.
6.Fördela smeten jämnt i muffinsformar, fyll vardera till ca 3/4.
7.Grädda i 20-25 minuter eller tills en tandpetare som sticks in i mitten av en muffins kommer ut ren.
8.Låt muffinsen svalna i några minuter innan du lägger över dem på ett galler för att svalna helt.