fbpx
Hem Råvaror Våra sommarbär – En guide till vad som är i säsong och hur du bäst avnjuter dem

Våra sommarbär – En guide till vad som är i säsong och hur du bäst avnjuter dem

av Redaktionen
bunch of orange fruits on pail

Bär är en viktig del av sommarsäsongen och eftersom de är väldigt goda så är det inte konstigt att många vill äta dom. I vårt avlånga land finns många olika typer av bär att hitta i skogen; som jordgubbar, blåbär, hallon, lingon och hjortron. I den här artikeln kommer vi att nämna vilka bär som snart är på väg att bli i säsong och några goda sätt som du kan äta dem på

Jordgubbar

Jordgubbar är bland de populäraste bären här och är på topp från juni till augusti. De är söta, saftiga och läckra och kan avnjutas som de är på egen hand, i sallader eller i desserter. En klassisk svensk dessert gjord på jordgubbar är den traditionella jordgubbstårtan – som man oftast gör på midsommarafton. Denna tårta består av lager av sockerkaka, jordgubbssylt, vispgrädde och färska jordgubbar på toppen.

Blåbär

Blåbär är små, runda bär som är fyllda med smak och är i säsong från slutet av juni till augusti. De är mångsidiga och kan avnjutas i ett brett utbud av rätter som exempelvis pajer, muffins och smoothies. Eller varför inte pröva att göra den svenska klassikern blåbärssoppa –  en kall soppa som är perfekt för varma sommardagar.

Hallon

Hallon är säsong från juli till september och är en favorit bland många av oss! Inte så konstigt, eller hur? De är söta, syrliga och perfekta för att sylt eller paj på. Ett annat populärt sätt att njuta av hallon är att servera dem med lite grädde och socker som efterrätt.

Lingon

Lingon är små, syrliga bär som är vanligt förekommande i våra skogar och har säsong från augusti till oktober. De används ofta i salta rätter och är en viktig ingrediens till köttbullar och potatismos. Ett annat gott sätt att servera lingon med är glass och kolasås.

Hjortron:

Hjortron är ett relativt sällsynt och mycket uppskattat bär. Vill du hitta hjortron ska du leta i de norra trakterna i Sverige – speciellt runt våtmarker.  De är ljusa orange och har en unik syrlig söt smak. De görs sig otroligt bra i sylt på en våffla eller bara som de är.

Svarta vinbär

Detta lilla glänsande, mörklila till svarta bär har säsong mellan juli-september. När det kommer till att servera svarta vinbär finns det många alternativ. Ät dem direkt från busken när de är helt mogna. Svarta vinbär används ofta i sylt och gelé. Det är även otroligt gott att göra egen hemmagjord svartvinbärssaft! De växer oftast i stora klasar vilket gör att när man väl hittar buskarna så kan man plocka mycket! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar