Ramslök, även känt som vild vitlök är en vild växt som tillhör lökfamiljen vilken inkluderar lök, purjolök och gräslök. Den växer på fuktiga och skuggiga platser på våren och har använts i århundraden både för matlagning och medicinska ändamål
Hur ser ramslök ut?
Bladen på ramslök är breda, platta och ljusgröna med en kraftig vitlöksdoft. Den kan vara lätt att förväxla med liljekonvalch (som är giftig) – men du kommer känna den starka lökdoften när du hittar ramslök! Den är känd för sin starka smak och arom vilket gör den till en populär ingrediens i många rätter. Ramslök är rik på C-vitamin och har använts för att behandla olika åkommor såsom högt blodtryck, matsmältningsproblem och hosta.
Ramslökspesto
Ett av de bästa sätten att njuta av ramslök är genom att göra pesto. Ramslökpesto är ett riktigt bra alternativ till traditionell basilikapesto och är otroligt enkelt att göra. Ramslökpesto är mångsidig och kan ge en explosion av smak till vilken rätt som helst. Prova att göra detta enkla recept hemma och upptäck den ljuvliga smaken som den har!
Här är ett enkelt recept på ramslökpesto:
Ingredienser, till ca 4 personer:
4 dl (en stor näve) ramslöksblad
2 dl (ca 100 gram) parmesanost
½ dl (ca 25 gram) pinjenötter, alternativt 1 dl blandade nötter som valnötter och solroskärnor fungerar också utmärkt som subsitut till pinjenötter
1–1,5 dl olivolja
salt och peppar efter smak
Instruktioner:
1 Skölj ramslöksbladen noggrant och torka dem med en pappershandduk.
2 Mixa samman ramslöksbladen, parmesanost, nötterna och oljan. Mixa tills det är slätt och fint. Häll i mer olja om det behövs.
3 Tillsätt salt och peppar efter smak.
4 Servera ramslökpesto med pasta, på rostat bröd eller till ost och kex. Det går även utmärkt att ha som pålägg till smörgåsar och i wraps. Det passar till mycket helt enkelt!
Ramslökssoppa
Ramslökssoppa är ett annat sätt att njuta av den smakrika vilda växten. Ramslökssoppa är en krämig soppa som är perfekt för en lätt lunch eller middag. Det är också ett bra sätt att använda upp eventuella extra ramslöksblad som blivit över.
Här är ett enkelt recept på ramslökssoppa:
Ingredienser, till ca 4 personer:
100 gramramslök
2 dl crème fraiche
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
1 dl matlagningsvin
2 msk smör
1 msk majsstärkelse
Instruktioner:
1 Finhacka löken, lägg i en klick smör i en gryta/kastrull och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt vatten, buljongtärning och vin. Låt det koka upp och småputtra i 10–15 minuter.
2 Under tiden kan du hacka ramslöken. Blanda ner ramslöken i soppan och låt den stå i några minuter. Häll i crème fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
3 Önskar du att soppan ska vara lite mer fast i konsistensen kan du blanda ut 1 msk majsstärkelse med lite vatten. Häll därefter det i soppan och låt koka upp.
4 Dekorera gärna soppan med exempelvis lite mer ramslök, andra färska örter, en klick crème fraiche eller varför inte krutonger på toppen för extra crunch.