fbpx
Hem Råvaror Ta vara på sommarens ljuva fläderblommor

Ta vara på sommarens ljuva fläderblommor

av Maria Starberg

Fläder är lite som koriander – hatad eller älskad. Om du hör till den senare kategorin kommer här tips på hur du kan njuta av flädersmak på olika sätt, vissa året om! 

Plocka rätt sort

Äkta fläder har en platt klase, som du kan ställa på blommorna med skaftet uppåt. Det finns också druvfläder, där blommorna växer mer i samma form som en druvklase och som alltså inte står upp. De är giftiga, så dem vill du inte plocka. De blommar också lite senare än den äkta flädern. 

Torka fläderblommor – på två sätt

Torkade blommor kan du använda för att koka te, eller att dekorera med. Fläderblommor anses ha virus- och bakteriehämmande egenskaper, samt vara antiinflammatoriska och febernedsättande. De har traditionellt använts vid andningsproblem och för att lösa upp slem, både vid hösnuva, förkylningar och influensa. 

Fläder har även använts för att balansera vätskeansamlingar, mot svampinfektioner, urinvägsinfektioner, huvudvärk, gikt och artrit. 

Om du har mycket blommor: Bred ut blomklasarna på en handduk eller ett lakan, och låt torka i 4–5 dagar, tills de är helt torra. 

Med mindre mängd blommor: Sätt ugnen på 30–40 grader. Sprid ut blommorna på plåtar och torka tills de är torra, cirka 10 timmar. 

Förvara de torkade blommorna i burkar med tättslutande lock, helst mörkt och svalt, så håller de utan problem till nästa sommar. 

Fläderblomste

Te på fläderblommor är både gott och uppfriskande, och kan dessutom drickas av hälsoskäl. Utvärtes kan du också använda det som ett uppfriskande ansiktsvatten, eller som kompresser för trötta ögon. 

Ta 2 tsk torkade blommor och häll på kokande vatten, låt dra i 10–15 minuter. Om du använder färska blommor kan du öka mängden blommor. 

Om du vill kan du prova att smaksätta ditt te med lite honung eller pressad citron. 

Flädervinäger

Att pigga upp en vintrig rotfrukt med lite flädervinäger är ett enkelt sätt att få till lite sommarkänsla under den mörka årstiden, och kräver minimalt med arbete. 

Klipp loss blommorna från 5 klasar, och lägg i 5 dl vitvinsvinäger i en burk med tättslutande lock. Låt stå cirka 1 vecka i rumstemperatur och sila av. Förvara i väl rengjorda flaskor med tättslutande lock. I kylskåp håller den utan problem till nästa sommar. 

Fläderblomssaft

Klassisk sommarsmak på flaska, och så enkel att göra! 

Skölj 25–30 stora blomklasar i ljummet vatten och låt rinna av. Skölj 2 citroner i ljummet vatten, och skär dem i skivor. Varva fläderblommor och citronskivor i en bunke. 

Koka upp 1 ½ liter vatten och 1 ½ liter strösocker. Rör tills sockret löst sig. Ta av från värmen och rör ned 1 msk citronsyra. Häll lagen över blommorna och citronskivorna. Låt svalna i rumstemperatur.

Täck med plast, och ställ i kylskåp 2–3 dagar. Sila och häll upp på flaskor. Förvara i kylskåp. 

Vid servering, späd med vatten eller kolsyrat vatten. 

Flädergratinerade jordgubbar

Somrigaste efterrätten, där du kan använda din hemgjorda saft – eller köpt om du inte vill slösa med den egna. 

Sätt ugnen på 225 grader. Rensa 1 ½ liter jordgubbar och lägg i ugnsäker form. Vispa 3 äggulor luftiga tillsammans med ½ dl florsocker. Vispa 1 ½ dl grädde till ganska fast, och vänd ned den och ½ dl koncentrerad fläderblomssaft i äggsmeten. Bred ut över jordgubbarna, och gratinera i övre delen av ugnen tills den får färg, cirka 8–10 minuter. 

Fläderpannkakor

Ett annat sätt att servera denna ljuvliga kombination jordgubbar och fläder. Doppa fläderblomsklasarna i vanlig pannkakssmet, och stek i rikligt med smör. Klipp av stjälken, och servera tillsammans med jordgubbar och glass.

Fläderblomsgelé

Prova gärna att använda denna gelé till exempel i sommarens fräscha jordgubbstårta, eller till en bit ost. 

Klipp ned 6 dl fläderblommor från sina klasar i en bunke. Koka upp 6 dl vatten och häll över blommorna. Täck med plast och låt stå i cirka 12 timmar. 

Sila av och häll upp vätskan i en kastrull tillsammans med 1 tsk citronsyra och 6 dl syltsocker. Koka upp och låt koka i cirka 2 minuter. Skumma noga. Häll upp i små burkar eller geléglas. Rör medan den svalnar, så inte skinn bildas på ytan. När den svalnat, sätt på tättslutande lock, och förvara i kylskåp. 

Citron- och fläderblomssnaps

För dig som gillar Hallands Fläder till midsommar, testa gärna att krydda din egen snaps. 

Tvätta 1 citron, och skala av skalet med en potatisskalare. Lägg i en burk och häll på 35 cl brännvin. Ställ i kylskåp över natten. 

Lägg ned 3 fläderblomsklasar i spriten, och låt stå ytterligare 1–2 dygn. Sila genom kaffefilter, häll upp på flaska och förvara mörkt och svalt. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar