fbpx
Hem Råvaror 18 häpnadsväckande saker du kanske inte visste om gurka

18 häpnadsväckande saker du kanske inte visste om gurka

av Maria Starberg

Ofta blir gurkan utskälld och kallad dyrt vatten, men den är både nyttig och användbar, och har en intressant historia. Visste du det här om gurka? 

Mycket mer än bara vatten

Den som tänker att gurkor är tråkiga och endast går att använda som utfyllnad i en sallad har kanske bara missat en del av följande:

 1. Gurka innehåller 96 procent vatten. Men tomater innehåller 95 procent vatten, vattenmelon 91, och grape, hallon och morot 90 procent vatten. Sällan hör vi att de inte skulle vara nyttiga för att de innehåller en stor andel vatten?

 2. Bra för viktminskning. Ett hekto gurka innehåller bara 13 kalorier, men en hel del fibrer som mättar bra. Det gör den till ett utmärkt livsmedel om man vill gå ned i vikt.

 3. Fruktköttet innehåller bland annat C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin och folsyra.

 4. Skalet innehåller viktiga mineraler som molybden, kalium, koppar och magnesium.

 5. Kan minska risken för vissa cancertyper. Gurka innehåller lignaner, en sorts polyfenoler som kan minska risken för bröst-, livmoder-, äggstocks- och prostatacancer.

 6. Kan skydda mot Alzheimers. Gurka innehåller fisetin, en antiinflammatorisk flavonoid som i studier visat sig ha en skyddande effekt mot Alzheimers sjukdom.

 7. Stärker leder, och gör hår, hud och naglar fina genom sitt innehåll av kisel.

 8. Ger en fräsch andedräkt. Pressa en gurkskiva mot gommen med tungan i en halv minut. Fytokemikalier i gurkan ska döda de bakterier som orsakar dålig andedräkt.

 9. Används mot svullna ögon. Det är askorbinsyran och koffeinsyran i gurkan som gör så att svullnaden går ned.

 10. Kan lindra solsveda. Om du har bränt dig i solen kan du lägga på antingen gurkskivor eller mosad gurka för att lindra svedan.

 11. Odlades i Indien för åtminstone 3000 år sedan, och i Gilgamesheposet som är äldre än så beskrivs hur människor äter gurka. Även i Bibeln äts det gurka, när israelerna befinner sig i Egypten.

 12. Kom till Sverige troligen i slutet av 1500-talet. Gurka ska ha såtts i Hertig Karls trädgårdar i Nyköpingshus 1598.

 13. Fick dåligt rykte i slutet av 1600-talet då man tänkte att grönsaker och frukt som inte tillagats spred “sommarsjukdomar”, och gurkor ansågs därför mer lämpade som föda för kor. Under den tiden började engelskans cucumber kallas för cowcumber.
Nyskördad frilandsgurka, färdig för inläggning.

14. Västerås är känt för sin frilandsgurka, som började odlas i staden på den yta som uppstod efter en stor brand 1741.

15. Ungefär hälften av gurkorna i svenska affärer är svenskodlade. Drygt 200 trädgårdsföretag i landet producerade tillsammans 28 miljoner kilo gurka år 2015. Drygt 80 procent av gurkorna kommer från Skåne.

16. Det engelska uttrycket as cool as a cucumber, som någon kan sägas vara när den lugnt hanterar en pressad situation, kommer från dikten New Song on New Similies av den engelske poeten John Gay. Och en gurkas insida kan faktiskt vara upp till 20 grader svalare än luften runt om, så nog kan den sägas vara cool alltid.

17. Ashrita Furman satte rekord när han skar itu 27 gurkor med hjälp av ett svärd som han höll i munnen. Amerikanen Furman har satt över 600 rekord, varav 226 står sig ännu. Det ger honom också rekordet i flest slagna rekord.

18. Testa gärna en läskande smoothie genom att mixa 1 dl gurka, 1 dl frysta gröna ärter, 1 dl fryst bladspenat, 2 ½ msk färsk ingefära och 6 dl äppeljuice. Räcker till fyra personer. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar