Det är äntligen juni, och nationaldagsvecka, efter en ganska kall period. Vi hoppas på mer sol och värme, och bjuder på recept på både varm och kall mat. Hoppas det smakar!
Måndag: Örtig potatissallad med sparris, feta och halloumi
Matigt, mumsigt och mättande. Dessutom snabbt och enkelt. Bra mat när magen redan vrålar.
Du behöver:
700 g fast potatis
250 g färsk sparris
100 g rädisor
½ gurka
1 kruka färsk dill
½ kruka färsk persilja
100 g ruccola
150 g fetaost
3 msk olivolja
½ citron
1 krm salt
1 krm svartpeppar
450 g halloumi
1 msk olivolja
Gör så här:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i saltat vatten på låg värme i cirka 10 minuter. Akta så de inte kokar sönder.
Skär eller bryt av den nedersta, träiga delen av sparrisen, och dela resten i fyra delar. Skölj och skiva rädisorna, och skiva gurkan i halvmånar. Skölj och finhacka dill och persilja, och skölj ruccolan. Blanda alltsammans i en stor skål, och tillsätt olja, rivet citronskal och pressad citronsaft. Vänd ned potatisen när den svalnat något och smaka av med salt och peppar.
Skiva halloumin. Hetta upp olja i en stekpanna och stek halloumin gyllenbrun på medelhög värme på båda sidor.
Tisdag: Smakrik pasta med svamp och soltorkade tomater
I det här receptet har vi använt quornfilé, men du kan byta ut det mot kyckling, fläsk, vilt eller vad du vill. Det går absolut lika bra!
Du behöver:
400 g valfri pasta
500 g quornfilé
4 msk olivolja
10 champinjoner eller annan valfri svamp
10 soltorkade tomater
1 gul lök
2 dl crème fraiche
½ dl hackad färsk basilika
1 vitlöksklyfta
2 tsk kinesisk soja
salt
svartpeppar
riven parmesan
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Strimla filén, skiva svampen. Skala och hacka löken, skala och finhacka vitlöken.
Bryn filén i olivolja i en panna. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök. Fräs några minuter under omrörning.
Strimla tomaterna, och hacka basilikan. Rör ned dem i pannan tillsammans med crème fraiche. Smaksätt med soja, salt och peppar. Om såsen är för tjock kan du späda med lite mjölk eller grädde.
Servera pastan med såsen och riven parmesan.
Onsdag: Ljummen laxsallad med kall romsås
Variera gärna genom att lägga till saker du tycker om eller råkar ha hemma. Lite quinoa, en avokado, krispiga sockerärter, kapris … Bara fantasin sätter gränser.
Du behöver:
300 g salladsblad
4 ägg, kokta
4 sötpotatisar
600 g laxfilé
salt
peppar
1 knippe gräslök
2 msk kapris
Till romsås:
2 dl crème fraiche
1 burk röd stenbitsrom
citronsaft
citronpeppar
Gör så här:
Blanda ingredienserna till romsåsen, och låt stå i kylskåp.
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka tills den är mjuk. Koktiden beror på hur stora bitarna är.
Värm ugnen till 225 grader. Salta och peppra laxen och ställ in den, 10–15 minuter.
Lägg upp sötpotatisen på ett stort fat. Dela den färdiga laxen i bitar och lägg över. Blanda med sallad, ägghalvor och kapris, och klipp över gräslök. Servera med romsåsen.
Torsdag: Kall soppa på rostade grönsaker
Förbered gärna denna soppa några timmar innan, eller på morgonen, så att smakerna får mogna lite tillsammans.
Du behöver:
1 kg tomater
2 röda paprikor
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 röd chili
1 msk kycklingfond
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk strösocker
5 dl vatten
salt
svartpeppar
Till basilikaolja:
1 kruka basilika
1 dl olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader: Skär varje tomat i 4 tjocka skivor. Kärna ur paprikorna och skär varje paprika i fyra klyftor. Skala löken och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Lägg alltsammans på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja. Rosta i övre delen av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut grönsakerna. Lägg paprikan i en plastpåse i 10–15 minuter, så att skalet lättare lossnar. Låt grönsakerna svalna. Dra skalet av paprikan.
Mixa alla ingredienserna till basilikaoljan. Smaka av med salt och peppar.
Kärna ur och hacka chilin. Mixa tillsammans med de rostade grönsakerna och vätskan från dem, fond, vinäger, olja och socker. Späd med lite vatten i taget. Hur mycket du vill ha beror på hur mycket vätska som finns i grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna i kylen.
Ringla basilikaolja över soppan vid servering, och ät gärna ett gott bröd till.
Fredag: Ugnskyckling med chimichurri
Vad sägs om att hänga vid köksbordet med något gott att dricka medan fredagsmiddagen jobbar i ugnen? Det sägs ju att laga mat är avkoppling.
Du behöver:
4 kycklingbröstfiléer
½ dl olivolja
1 citron, saften av
2 msk balsamvinäger
salt
svartpeppar
8 potatisar
4 morötter
1 zucchini
2 rödlökar
olivolja
paprikapulver
salt
svartpeppar
3 röda tomater
crème fraiche
Till chimichurri:
1 dl olivolja
1 dl färsk finhackad persilja
1 dl färsk finhackad oregano
1 citron, skalet av
2 vitlöksklyftor, pressade
1 grön chili, urkärnad och finhackad
½–1 msk rödvinsvinäger
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienserna till chimichurrin. Spara citronen efter att du rivit skalet av den.
Blanda olivolja, saften av citronen, balsamvinäger, salt och peppar till en marinad. Vänd ned kycklingfiléerna i den och låt stå medan du förbereder grönsakerna.
Skär potatisen i klyftor, morötter och zucchini i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Lägg alltsammans på plåt och ringla över olivolja och krydda med paprikapulver, salt och peppar. Lägg kycklingfiléerna ovanpå och stoppa in i ugnen i cirka 30 minuter, tills kycklingen nått en innertemperatur på 72 grader. Plocka ut kycklingen, höj temperaturen till 225 grader och låt resten stå tills potatisen är klar, cirka 10 minuter till.
När kycklingen svalnat något, skär i cirka 1 cm tjocka skivor. Blanda grönsakerna, och lägg kycklingskivorna ovanpå. Salta och peppra. Ringla chimichurri över, och klicka ut crème fraiche. Toppa med färska skivade eller klyftade tomater.