Sommaren är här och vinbären mognar i trädgården. Vita och röda vinbär liknar varandra i konsistens och smak, och de svarta vinbären har lite tjockare skal och rundare smak. De olika sorterna går att använda till olika saker.
De röda vinbären blommor samtidigt som krusbär, i maj-juni. Röda vinbärsbuskar kan bli 1-2 meter höga. Grenarna saknar taggar och barken är gråbrun. Bären är röda och klara och är friskt syrliga. Vita vinbär är en släkt till de röda vinbären. Själva bären är något mindre och sötare än de röda vinbären.
Även de svarta vinbären blommar i maj-juni. Bären är svarta, söta och mycket smakrika. Svarta vinbär är ett av de bär som innehåller mest C-vitamin, men de innehåller också K-vitamin, fibrer, antioxidanter och folsyra.
Råröda vinbär
Det här är en syltvariant som går snabbt och enkelt att göra och blir syrlig och god.
Du behöver:
- 1 liter röda vinbär
- 3 dl strösocker
- 0,5 krm natriumbensoat
Gör så här:
- Skölj bären och repa dem.
- Varva bär och socker i en bunke. Låt stå och safta sig i 2 timmar.
- Rör i bärmassan med en sked tills allt socker löst upp sig.
- Ta ut ett par skedar av sylten och rör ner konserveringsmedlet i den delen. Rör sedan tillbaka sylten som är blandad med konserveringsmedlet i resten av sylten.
- Häll upp sylten i kalla, rena burkar och sätt på locket.
Servera sylten till ostbrickan eller pannkakorna. Det blir supergott!
Svartvinbärssaft
Det här är en riktig sommarklassiker. Ska du dricka upp saften inom ett par dagar så kan du utesluta konserveringsmedlet.
Du behöver:
- 1 liter svarta vinbär
- 3 dl vatten
- 3 dl socker
- 0,5 krm natriumbensoat
Gör så här:
- Skölj bären och lägg i en gryta.
- Häll på vattnet och koka upp.
- Låta koka i 10 minuter och tryck sedan bären mot grytans kant med en sked så att saften rinner ut.
- Häll bärmassan genom en sil (det går bra att använda ett tyg som du lägger i ett durkslag). Låt stå och rinna i ungefär 30 minuter.
- Häll den avrunna saften i en ren gryta och koka upp.
- Rör ner sockret och rör tills sockret har löst sig.
- Häll upp lite av saften i en kopp och häll i konserveringsmedlet. Rör väl.
- Blanda tillbaka saften med konserveringsmedlet i resten av saften.
Häll upp saften på varma, rena flaskor som går att försluta.
Muffins med röda vinbär och vit choklad
De här saftiga muffinsarna går snabbt och enkelt att göra.
Du behöver:
- 75 gram smör
- 1 dl vaniljkvarg
- 2,5 dl strösocker
- 3 ägg
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 100 gram vit choklad
- 1,5 dl röda vinbär (spara några till garnering)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
- Blanda kvarg, socker och ägg i en bunke.
- Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke.
- Tillsätt mjölblandningen i resten av smeten.
- Rör ner det smälta smöret och rör till en smidig smet.
- Grovhacka den vita chokladen och skölj vinbären.
- Häll smeten i muffinsformar (till 2/3 eftersom muffinsarna kommer att växa i ugnen).
- Lägg lite bär och några bitar choklad på toppen av varje muffins.
- Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i 15 minuter.
Toppa muffinsen med florsocker och några röda vinbär. Mums!