160
”Back to basic” har blivit en trend att räkna med – och speciellt när det kommer till godsaker! Att baka tidlösa efterrätter som mazarin, äppelkaka och rulltårta är just nu hetare än någonsin. Denna gastronomiska nostalgitripp är inte bara ett sätt att hylla det förflutna utan också ett sätt att påminnas om att det inte behöver vara så komplicerat för att det ska bli gott.
Mazarin
Ingredienser:
- 200 g mandelmassa
- 100 g socker
- 100 g smör (rumstempererat)
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- Florsocker (för dekoration)
Instruktioner:
- Riv mandelmassan och blanda den med sockret.
- Tillsätt det rumstempererade smöret och blanda väl.
- Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda ordentligt.
- Sikta i vetemjölet och rör om till en jämn smet.
- Fördela smeten i mazarinformar och grädda i ugnen på 175°C i ca 20-25 minuter.
- Dekorera med florsocker när mazarinerna svalnat.
Rulltårta
Ingredienser:
- 4 ägg
- 1 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk kakao (om du vill göra chokladrulltårta)
- Vispgrädde och jordgubbssylt för fyllning
Instruktioner:
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
- Häll smeten på en bakplåtspapperklädd plåt och grädda i ugnen på 225°C i ca 5-7 minuter.
- Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och låt den svalna.
- Bred på vispad grädde och sylt och rulla ihop.
Äppelkaka
Ingredienser:
- 4 äpplen (skalade, urkärnade och skivade)
- 150 g socker
- 1 tsk kanel
- 200 g smör (smält)
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 ägg
- Ströbröd (för formen)
- Pärlsocker (för dekoration)
Instruktioner:
- Blanda äppelskivor, socker och kanel.
- Smörj och bröa en form och lägg i äppelblandningen.
- Blanda smält smör, vetemjöl, bakpulver och ägg till en smet.
- Häll smeten över äpplena i formen.
- Grädda i ugnen på 175°C i ca 40-45 minuter.
- Strö pärlsocker över kakan när den svalnat
Facebook Kommentarer