Hem Okategoriserat Så lyckas du med uppläggningen av din maträtt

Så lyckas du med uppläggningen av din maträtt

av Redaktionen

Att lägga upp mat är en konstform som kräver kreativitet, uppmärksamhet på detaljer och lite kunskap. Det är inte bara viktigt att maten smakar gott – den måste även se aptitlig ut när den ligger på tallriken. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några tips och tricks om hur du lyckas med platingen (uppläggningen) på ett snyggt och stilfullt sätt. Är du redo att ta din matlagning till nästa nivå?

Val av tallrik

Det första tipset är att välja rätt tallrik. Tallriken du väljer ska komplettera maten du serverar. Till exempel är en vit tallrik ett klassiskt val som gör att färgerna på maten sticker ut, medan en svart tallrik kan få maten att framstå som mer dramatisk. Dessutom bör storleken på tallriken vara lämplig för mängden mat som serveras. Undvik att använda överdimensionerade tallrikar som får maten att se liten och mindre tilltalande ut.

Arrangemang

En annan viktig aspekt av just plating är hur du arrangerar maten. När du lägger upp maten på tallriken är det viktigt att ta hänsyn till både det visuella och de olika smakerna. Till exempel bör en biff eller en bit fisk placeras i mitten av tallriken, medan grönsaker eller tillbehör helst bör ordnas runt om proteinet. Dessutom är det viktigt att leka med olika texturer, som att använda olika typer av grönsaker eller andra tillbehör. 

Färg

Användningen av färg är också viktig när du ska lägga upp maten. Färgglada frukter och grönsaker kan användas som garnering för att lägga till lite färg på tallriken. Dessutom kan såser och dressingar också användas för att lägga till färg och komplettera maträttens smaker. En bra tumregel är att använda minst tre olika färger på en tallrik för att skapa det perfekta visuella intresset.

Garnering

En annan viktig del är garnering. Detta kan användas för att lägga till smak, konsistens till din maträtt och även göra den mer visuellt tilltalande. Några populära garnityr kan vara örter och färska kryddor, frukter, nötter och mikrogrönsaker. När du använder garnityr är det viktigt att använda dem med måtta, eftersom för mycket av det lätt kan ta över rätten få den att se rörig ut.

Detaljer och symmetri

Slutligen är det viktigt att vara uppmärksam på detaljerna när du fixar uppläggningen. Det innebär att se till att tallriken är ren och fri från matrester (exempelvis om du råkat droppa sås på sidan av kanten etc.) samt att maten är upplagd på ett symmetriskt och snyggt sätt. Se dessutom till att maten har rätt temperatur innan servering och att tallriken inte är för varm eller kall.

Sammanfattningsvis är plating en konstform som kräver uppmärksamhet på både det ena och det andra. Genom att följa dessa tips och tricks kan du ta dina rätter till nästa nivå och imponera på dina gäster med god mat och en vacker uppläggning.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar