fbpx
Hem TipsMat 6 ovanliga och exotiska frukter du kanske inte hört talas om tidigare

6 ovanliga och exotiska frukter du kanske inte hört talas om tidigare

av Redaktionen

Har du hört talas om jackfruit, durian eller drakfrukt någon gång? Världen är full av exotiska och ovanliga frukter som alla unika utseenden både när det kommer till form och färg. Ta en titt här nedan på några exotiska frukter som är väl värda att testa (med undantag från nummer 1)

1.Durian

Först på listan är durian. En taggig frukt som är känd för sin stickande lukt och krämiga fruktkött. Vissa människor anser att lukten i sig påminner om ruttet ägg och att smaken är är lite samma som surströmming. Men det finns de människor som anser att durian faktiskt är god. Frukten äts oftast färsk men kan även kokas och användas i matlagning.  

2.Jackfruit

En annan ovanlig frukt från Asien är jackfrukten. Denna frukt är finner du i Syd- och Sydostasien och är känd för sin stora storlek och distinkta, lurviga skal. Inuti har jackfrukten en söt, tropisk smak och en konsistens som liknar en mogen banan. Jackfruit liknar även kött i både smak och konsistens. Den används ofta i curryrätter och andra salta rätter, men kan också ätas färskt eller användas för att göra sylt och efterätter

3.Acaibär

Detta lilla, mörklila bär härstammar från Amazonas regnskog och är packat med antioxidanter och näringsämnen. Det är inte för inte som den blivit känd som ett ”superbär”. Det konsumeras ofta som juice, smoothie eller fryst godis, men det kan också ätas färskt eller användas i matlagning. Smaken av açai beskrivs ofta som en blandning av choklad och blåbär. 

4.Rambutan

Denna blodröda tropiska frukt har sina rötter i Sydostasien och är känd för sitt håriga, taggiga yttre. Inuti har frukten ett sött, saftigt kött med smak som påminner om fläderblom. Rambutanen äts ofta färsk, men den kan även användas i matlagning och bakning. Frukten är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket gör den till ett hälsosamt tillskott till vilken diet som helst.

5.Stjärnfrukt

Även känd som carambola är stjärnfrukten en tropisk frukt som även den härstammar från Sydostasien. Frukten är känd för sin unika stjärnform vilket du ser när du skivar den. Stjärnfrukten har en söt och syrlig smak, och fruktköttet är krispigt och saftigt. Den äts ofta färsk eller används i matlagning och bakning. Frukten är en bra källa till C-vitamin, antioxidanter och fiber. 

6.Drakfrukt

Till sist har vi drakfrukten. Denna exotiska frukt har sin härkomst i Central- och Sydamerika och är känd för sitt livfulla rosa eller gula skal och vita eller röda fruktkött. Köttet av drakfrukten är sött och lite knaprigt, och frukten äts ofta färskt men passar även bra i desserter av olika slag. Frukten innehåller även små svarta frön som går att äta – dessa små frön tillför en lite krispig konsistens.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar