Tartar är en rätt som kan göras med en mängd olika ingredienser, från skaldjur och kött till grönsaker. Det är en väldigt god, lyxig men ändå väldigt enkel rätt att göra. I den här artikeln kommer vi ge exempel på tre sorters tartar: en med tonfisk, en som är helt vegetariskt och en med biff
Tonfisktartar (4 personer)
Ingredienser:
400 gram färsk tonfisk, tartarbitar
2 msk. hackad schalottenlök
2 msk. tärnad avokado
2 msk. tärnad gurka
2 msk. ljus soja
1 msk. sesamolja
1 tsk. risvinäger
1 tsk. sesamfrön
½ msk. finhackad jalapeno (valfritt)
Salta och peppra efter smak
Instruktioner:
Blanda försiktigt tonfisken, schalottenlök, avokadon, gurkan och jalapenon i en skål.
Ta fram en ny skål och blanda ihop sojasås, sesamolja, risvinäger och sesamfrön.
Häll såsen över tonfiskblandningen och rör försiktigt runt så allt täcks.
Krydda med salt och peppar efter smak.
Servera tonfisktartaren på en salladsbädd eller med kex/crostini.
Svamp och avokadotartar (4 personer)
Ingredienser:
2,5 dl tärnad svamp (som champinjon eller shiitake)
2,5dl tärnad avokado
2,5dl tärnad gurka
2 msk tärnad schalottenlök
2 msk tärnad röd paprika
2 msk olivolja
2 msk citronjuice
1 msk hackade färska örter (som persilja eller gräslök)
Salt och peppar efter smak
Instruktioner:
Blanda svamp, avokado, gurka, schalottenlök och röd paprika i en bunke.
Blanda ihop olivolja och citronsaft i en separat skål.
Häll dressingen över grönsaksblandningen och rör försiktigt.
Tillsätt de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.
Servera den vegetariska tartaren på en salladsbädd eller med crostini.
Bifftartar (4 personer)
Ingredienser:
250 gram ryggbiff , putsad och fintärnad
2 msk tärnad schalottenlök
2 msk finhackad kapris
2 msk tärnade ättiksgurka
1 msk hackad persilja
1 msk dijonsenap
1 msk olivolja
1 tsk worcestershiresås
1 tsk citronjuice
Salt och peppar efter smak
Instruktioner:
Blanda oxfilén, schalottenlök, kapris, ättiksgurka och persilja i en mixerskål.
I en separat skål, blanda ihop Dijonsenap, olivolja, Worcestershiresås och citronsaft.
Häll såsen över nötköttsblandningen och rör försiktigt ihop ingredienserna.
Krydda med salt och peppar efter smak.
Servera bifftartaren på en salladsbädd eller crostini.
Det här receptet är perfekt för dig som älskar biff men vill prova något annorlunda. Tillsatsen av kapris och ättiksgurka ger rätten en fin syrlig smak och persiljan ger en god fräschör. Dijonsenapen och Worcestershiresåsen tillför också ett fint djup till rätten. Kom ihåg att det är viktigt att använda svensk ryggbiff av hög kvalitet eftersom det är den som är stjärnan i rätten!
Dessa tartarer är lätta och går snabbt att göra och kan serveras som förrätt eller en lätt måltid. Tonfisktartaren är uppfriskande och välsmakande, medan den vegetariska tartaren är ett utmärkt alternativ för den som letar efter en mer grönare rätt. Den ursprungliga tartaren är en klassisk god rätt för den som äter kött! Kombinera med ett gott glas vin och njut!
1 kommentera
Vad är det för ”sås, dekor etc” på bilden?
Hittar inte det i något recept. Vilken tartar är det ni visar bild på ?
Ni kallar den ena för råbiff. men i receptet står det bifftartar. Ska det inte vara en äggula till detta ?