Efter en lång dag på jobbet är det sista du vill göra att ägna timmar åt att först komma på vad du ska laga och sen laga det. Så vi samlade våra favoritrecept för enkla vardagsmiddagar som du kan göra på bara 15 minuter – från en riktig god pasta till en enkel krämig fiskgratäng.
Pasta cacio e pepe (4 personer)
På bara ett par minuter mer än det tar att koka själva pastan kan du göra en rik och smörig cacio e pepe-sås som gifter sig perfekt med pastan. Tips: Fräs spenat medan pastan kokar för att också få med lite grönsaker.
Ingredienser
400 g pasta (t.ex. spaghetti)
150 g riven Pecorino Romano-ost
Svartpeppar (malen, efter smak)
Salt (efter smak)
Instruktioner
Koka pastan i rikligt med saltat vatten tills den är al dente.
Under tiden pastan kokar, riv Pecorino Romano-osten fint.
När pastan är klar, spara en kopp av pastavattnet och häll av resten.
Tillsätt den rivna osten i en stekpanna och några matskedar av det sparade pastavattnet. Rör om tills osten smälter och bildar en krämig sås.
Tillsätt den avrunna pastan i stekpannan och blanda väl med ostsåsen.
Krydda rikligt med malen svartpeppar och tillsätt mer pastavatten om det behövs för att få en silkeslen konsistens.
Servera genast och strö eventuellt över lite extra riven Pecorino Romano och svartpeppar

Klassisk fiskgratäng med citron och västerbottenost (4 personer)
Den krämiga såsen och den saftiga fisken skapar en läcker kombination som passar utmärkt till vardags!
Ingredienser
500 g vit fiskfilé (t.ex. torsk eller koljA
Salt och svartpeppar efter smak
Saft från 1 citron
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl riven ost (t.ex. Västerbotten eller prästost)
Färsk persilja, hackad (för garnering)
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader Celsius.
Salta och peppra fiskfiléerna och placera dem i en ugnsfast form.
Blanda citronsaft, majonnäs, gräddfil och pressad vitlök i en skål. Häll sedan såsen över fisken.
Strö över den rivna osten jämnt över fisken och såsen.
Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills fisken är genomstekt och osten har fått en gyllene färg.
Ta ut gratängen från ugnen och strö över färsk persilja som garnering.
Kyckling Risbowl (4 personer)
Denna snabba risbowl, med färska grönsaker, kryddig kyckling och en underbar sojasås är det perfekta alternativet när tiden är knapp och du inte vill kompromissa med smakerna.

Ingredienser:
3 dl ris (valfri sort)
400 g kycklingfilé, skivad
2 msk sojasås
1 msk sesamolja
1 tsk ingefära, riven
2 morötter, tunt skivade eller strimlade
1 röd paprika, skuren i strimlor
1 broccoli, i små buketter
4 vårlökar, skivade
Sesamfrön, lime och färsk koriander för garnering
Instruktioner:
Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Stek kycklingfiléskivorna i en panna över medelvärme.
Tillsätt sojasås, sesamolja och riven ingefära. Stek tills kycklingen är genomstekt.
Ånga eller koka morötter, paprika och broccoli i några minuter tills de är knappt ömma men fortfarande krispiga.
Placera en portion kokt ris i varje skål och toppa med den stekta kycklingen och de ångade grönsakerna.
Strö över skivade vårlökar och garnera med sesamfrön och färsk koriander