Hem Hälsa 3 värmande kryddor som hjälper dig genom vintern

3 värmande kryddor som hjälper dig genom vintern

av Maria Starberg

Tycker du också att det är lite mörkt och kallt fortfarande? Sommaren var inte alltför varm, och de senaste månaderna har en grå filt skymt solen under många dagsljustimmar. Men tills solen börjar värma igen kan vi tillföra värme inifrån. 

Kryddor – förfädernas receptfria medicin

Våra förfäder hade små möjligheter att höja temperaturen i sina bostäder eller resa till varmare breddgrader på semester. Istället fick de anpassa sig till den rådande omgivningen, och använda det som fanns tillgängligt för att ta sig igenom tuffare perioder. 

Kryddor har använts inte bara för smakens skull, utan även för att sina stärkande egenskaper. Här tittar vi på tre kryddor som idag finns lättillgängliga, är vänligt värmande och dessutom innehåller gott om antioxidanter. Det är inte en slump att de är vanligt förekommande kring jul, när det är mörkt och kallt. 

En kopp värmande, stärkande ingefärste.

Den mångsidiga ingefäran

Ingefärans rot är den perfekta kryddan för att hjälpa dig genom vintermörkret. Den används flitigt inom såväl traditionell kinesisk medicin som indiens ayurvediska medicin, och anses vara värmande för kroppen. Många av dess läkande egenskaper kan vara särskilt hjälpsamma för den här årstiden. Den anses:

  • bekämpa infektioner och influensasymptom, som halsont, frossa och slembildning 

  • hjälpa mot smärta och inflammationer

  • lugna och läka matsmältningssystemet. 

Det finns olika sätt att få in ingefäran i vardagen. Några förslag är:

  • Avkok på ingefära. Skala och skiva ett par centimeter färsk ingefära, och koka i en halvtimme i ett par liter vatten. Mycket av vattnet kommer att koka bort, och det här blir en ganska stark brygd. 

  • Uppfriskande ingefärste. Koka upp cirka 3 dl vatten, riv cirka 1 cm färsk ingefära. Blanda i ett glas, och smaksätt med lite färskpressad citron och eventuellt honung. 

  • Strö torkad ingefära över filen, yoghurten eller gröten vid frukosten. 

  • Pigga upp smoothien med en bit färsk ingefära. 

  • Pröva att blanda i lite färsk eller torkad ingefära i nya maträtter eller när du bakar. I en köttgryta ska den dessutom hjälpa till att möra köttet.
Hel och mald kanel.

Den kära kanelen

Barken från kanelbusken är användbar till mer än bara bullar och risgrynsgröt. Den är en av pelarna i kinesisk medicin, och var en gång dyrare än silver. Liksom ingefäran ökar kanelen blodflödet och hjälper dig att snabbt bli varm. Kanel används bland annat för att:

  • lindra smärta och inflammation

  • främja matsmältningen

  • sänka blodsockernivåerna

  • främja munhälsa.

Få i dig mer kanel genom att:

  • tillsätta kanel i olika grytor, gärna tillsammans med till exempel torkade aprikoser

  • blanda kanel i din honungsburk

  • dricka mer chaite

  • borsta tänderna med kanelpulver emellanåt.
Kryddnejlikor.

Kompisen kryddnejlika

Kryddnejlika odlades ursprungligen i Indonesien, men populariserades när Kina började exportera kryddor till Europa. Här används den kanske mest till glögg, pepparkakor, julskinka och inlagd sill, men den förtjänar att användas oftare. Kryddnejlikor innehåller flyktiga oljor som:

  • hjälper immunförsvaret genom att bekämpa bakterier, virus och svamp

  • hjälper matsmältningen

  • stärker munhälsan

  • mjukar upp spända muskler

  • vidgar luftrören och löser upp slem.

Kryddnejlika i vardagen får du genom att:

  • dricka mer chai

  • tugga på en kryddnejlika efter maten, för både munhälsa och matsmältning. Många har också haft hjälp av att tugga på kryddnejlika när de slutat röka. 

  • blanda kryddnejlikeolja i en neutral olja för massage av ömma, spända muskler

  • koka kryddnejlikor och andas in, eller använd kryddnejlikeolja i en oljebrännare för att underlätta andningen. 

Recept på gott värmande chaite

Du behöver:
1 ½ msk färsk riven ingefära
2 tsk stötta kardemummafrön
10 kryddnejlikor
1 tsk kanel
1 liter vatten
1 dl socker
4 dl mjölk
½ dl svarta teblad

Gör så här:
Blanda ingefära, kardemumma, kryddnejlikor, kanel och vatten i en kastrull. Koka i 10 minuter. Tillsätt socker och mjölk och låt sjuda i 2 minuter. Ta kastrullen av värmen, tillsätt tebladen och låt dra i cirka 5 minuter under lock. Sila och njut.

Du kanske också gillar