fbpx
Hem Fisk Hur du väljer rätt vitt vin att servera till läckra skaldjur

Hur du väljer rätt vitt vin att servera till läckra skaldjur

av Maria Starberg

Att välja rätt vin till skaldjur och fisk kan vara svårt ibland. Vitt vin är förstås rätt val, men vilken sorts vitt vin? Läs vidare för att lära dig mer om vitt vin och skaldjur.

Vitt vin och skaldjur

Vin och skaldjur passar perfekt ihop och att välja rätt vin till skaldjuren kan lyfta fram den läckra smaken av hav. Många blir förvirrade när det gäller att välja rätt vin för maträtten som ska serveras. Ibland tar man bara det första bästa vinet på hyllan att dricka till rätten. Detta är dock inte den bästa lösningen då smak och arom av vinet kan påverka de naturliga smakerna i rätten du tillagat. Om du planerar att äta skaldjur eller fisk denna vecka och vill dricka vin till rätten, välj då rätt vin genom att tänka på vikt och substans. Till exempel bör en delikat, rå fisk och lättsaltade skaldjur serveras med ett delikat, lättare vitt vin. Å andra sidan bör en grillad svärdfisk serveras med ett fylligare och kraftigare vitt vin.

Att kombinera vin och mat

Vinentusiaster kombinerar vin med sina maträtter för att lyfta matupplevelsen. I många länder har vin varit en stapelvara som alltid finns till bordet. Att kombinera rätt vin till maten är en vana från modern tid. På många restauranger finns en sommelier för att erbjuda hjälp och rekommendationer till gästerna gällande rätt vin till maten. Man kombinerar genom att se till vissa element i maten och vinet som interagerar med varandra. När element som textur och smak passar väl ihop kommer den rätta kombinationen av dessa element i både mat och vin göra matupplevelsen mer njutbar. Dock är vad som är njutbart och smakrikt relativt och det som vi läser i böcker och tidningar kanske inte stämmer för alla individer.

Det finns många böcker, tidningar och webbsidor dedikerade till konsten att kombinera vin och mat, och de flesta vinkännare verkar vara överens om att det viktigaste och mest grundläggande vid att finna ett vin som passar maten är att förstå balansen mellan vinets fyllighet och matens fyllighet.

Vinets fyllighet avgörs främst av dess alkoholhalt och kan influeras av märkbara tanniner och extrakt. Å andra sidan kan matens fyllighet beskrivas i termer rörande dess intensitet i smaken, från att vara mer subtil i smaken till maträtter som har mer robusta och starka smaker. Kom ihåg att du för att para ihop vin och mat behöver identifiera den dominerande smaken i måltiden först. Till exempel kan såsen som lades till på toppen av köttet vara den dominanta smaken snarare än själva köttet.

Vins olika fyllighet

Det finns olika faktorer som påverkar ett vins fyllighet. Vinmakaren, de regionala skillnaderna samt hur vinet lagras kan göra att vinet är mer eller mindre fylligt. Klimatet i regionen kan även det påverka fylligheten. Varmare klimat tenderar att producera viner som har en högre alkoholhalt och är fylligare. Till exempel kan en sauvignon blanc från Kalifornien kanske var fylligare än en sauvignon blanc från Loire.

Exampel på lättare vita viner: pinot gris, pinot blanc, riesling, sauvignon blanc, chabilis, champagne, mousserande viner, gruner veltliner, vinho verde.

Exempel på medelfylliga och fylliga vita viner: oaked sauvignon blanc, alsatian, albarino, vit bordeau, vit burgundy, vit rhone, och new world chardonnay.

Vitt vin och mat

Förutom fyllighet finns även andra faktorer som avgör om ett vin och en maträtt passar ihop. Dessa är söthet, bitterhet, syrlighet och alkoholhalt.

Vinets syrlighet reduceras något av salta eller söta rätter, medan vinet förstärker sältan i maten och förstärker tyngre och fetare mat. Söta rätter fungerar väl med söta viner för att reducera den tunga smaken av socker och för att stimulera den fruktiga smaken. Smakrikt torrt vin passar alla sorters måltider. Torra viner med lite mineraler rekommenderas för ostron och skaldjur. Skaldjur och fisk eller pocherat vitt kött kombineras bäst med de mest doftande vinerna.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar