fbpx
Hem Dryck Så undviker du huvudvärken av vin

Så undviker du huvudvärken av vin

av Maria Starberg

De flesta som dricker vin har upplevt att man kan drabbas av huvudvärk dagen efter. Kanske har man druckit för mycket, men ibland räcker det med ett par glas för att smärtan ska vara där. I första hand är det själva alkoholen som orsakar huvudvärken men vin innehåller även andra ämnen som kan ställa till med problem.

Histamin och tannin finns naturligt i druvans skal. Blå druvsorter med tjockare skal har en större mängd histamin och tannin, dessutom utsöndras tanniner vid fatlagring av vin. De personer som är känsliga mot dessa ämnen bör därför undvika kraftfulla och strama röda viner och viner som lagrats på ekfat. Ett alternativ på rött vin som innehåller låga doser av dessa ämnen är till exempel viner från Beaujolais tillverkade av druvsorten gamay som har ett tunt skal. Dessutom, om det är histaminet du är känslig emot kan det hjälpa att ta en allergitablett (antihistamin) innan du dricker vinet.

Ju mer svavel i vinet – desto mindre tyramin

Enzymet tyramin som finns i olika livsmedel – såsom vissa ostar, salami och i rött vin – sägs kunna påverka en del människors migrän. Tyramin och histamin är båda biogena aminer. Nivåerna av dessa ämnen kan vara så mycket som 200 procent högre i röda viner än i vita. En av orsakerna är att många röda viner genomgår malolaktisk jäsning – en process som omvandlar äppelsyra till mjölksyra – där aminer frigörs.

Man pratar ofta om att svavel – eller sulfit som det står på flaskan – påverkar negativt och leder till migrän och huvudvärk men här finns inga klarlagda samband. Det är alltså inte bevisat att osvavlade viner – bland dessa de så kallade naturvinerna – skulle vara bättre för huvudet än andra.

Läkare beskriver det som att huvudvärken beror på ämnen – tanniner och flavonoider – som finns i kärnorna och skalen hos druvor. De menar att det beror på hur länge kärnor och skal får ligga kvar i druvmusten innan de silas bort hur väl man tål ett vin.

Om man vill fortsätta att dricka vin behöver man komma ihåg de sorter man inte får såna här besvär av. Man kan behöva lära sig en del om vintillverkning för att kunna hitta de eventuella viner man tål och inte.

Sammanfattningsvis kan vi klargöra att anledningarna till ont i huvudet av vin är många och skiljer sig från person till person. Kanske behöver du ta en allergitablett, kanske ska du undvika eklagrade fylliga röda viner eller så behöver du bara se till att dricka mycket vatten och varva ned ordentligt innan du njuter av ditt glas vin.

Alkohol

Det här är den vanligaste orsaken till olika reaktioner när det gäller vin. Alkoholen, eller de ämnen som bildas när den bryts ner, kan utlösa huvudvärk och migrän.

Histamin

Känsliga personer kan reagera med migränanfall när kroppen tar upp histaminet. Histamin finns i nästan alla viner, men röda viner som har lagrats länge på fat innehåller extra mycket.

Tanniner

Kan framkalla huvudvärk och migrän attacker. Mängden tanniner är störst i blå druvor och därför är röda viner mer troliga att orsaka huvudvärk.

Tyramin

Det är ett enzym som finns i ett flertal olika livsmedel såsom rött vin, choklad, soja och ananas. Äter man för mycket tyramin kan man få huvudvärk och feber, så kallad tyramin förgiftning, men det är mycket ovanligt.

Koppar

Den som är känslig mot koppar kan få ont i huvudet av vitt vin.

Järn

Den som är känslig mot järn kan få problem med rött vin.

Svavel (sulfit)

Ett ämne som ofta kommer upp när man pratar om vin och huvudvärk men det är väldigt få som är känsliga mot svavel och det är sällan en orsak till huvudvärk.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar