fbpx
Hem Dryck Så förvarar du vinet rätt

Så förvarar du vinet rätt

av Maria Starberg

Att förvara ditt vin rätt är viktigt om du vill bevara kvalité och smak. Skapa en miljö i ditt hem där du kan förvara dina viner utan att oroa dig för sämre kvalité.

Vita viner, röda viner och champagne, tycker du om att dricka gott och investera i fina viner bör du följa dessa råd som vi har tagit fram för bästa förvaring.

Långtidslagring

Är du ute efter att lagra vin en längre tid bör du hitta en mörk sval plats, gärna en källare där luftfuktigheten är något högre. Alla vinsorter är inte optimalt att lagra för länge, utan det finns vissa sorter som gör sig bättre med tiden. Att lagra viner med lägre kvalitet blir i regel inte bättre under längre lagringstid. Det går inte att omvandla ett “billigt” vin med låg kvalitét till ett “dyrt” vin genom längre lagringstid.

  • Vinsorter som är bättre lämpade för långtidslagring är till exempel bordeaux viner. De kan ligga i tio till femtio år innan de mognar till sig.
  • Champagne mår oftast bra av att ligga ett par år. Ju äldre de blir desto mer ökar värdet.
  • Vita viner lagras generellt kortare tid än röda viner samt champagne. Alltför lång lagringstid kan ge motsatt effekt.
  • Tips: Välj flaskor som har en traditionell kort framför skruvkork när du ska lagra vin.

Vad gäller vid öppen flaska?

När du korkat upp en flaska vin eller champagne har den inte längre samma hållbarhet som en oöppnad flaska. Vanligtvis kan flaskan hålla sig öppen 2-3 dagar utan att förlora sin smak. Rött vin kan du ställa på en mörk och sval plats med korken i. Vitt vin förvaras bäst i kylskåpet.

Hitta plats i hemmet

Har du inte tillgång till en vinkällare kan du ta vara på andra utrymmen i hemmet. En garderob eller ett skåp kan göra sin nytta. Det allra viktigaste med lagring i hemmet är att hålla vinet borta från solljus och stora temperaturskillnader. Försök att hålla en temperatur mellan 10 och 17 grader. Se till så att flaskorna är i liggande position, det hindrar korken från att torka.

Lycka till!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar