fbpx
Hem Dryck Prosecco – allt du behöver veta

Prosecco – allt du behöver veta

av Maria Starberg

Prosecco är italiens mest kända mousserande vin. Läs vidare för att lära dig med om denna fascinerande mousserande dryck och hur man kombinerar mat med den.

Vinet prosecco

Prosecco är ett italienskt vitt vin som traditionellt tillverkas av gleradruvor. Namnet kommer från den italienska byn Prosecco, nära Trieste där druvan och vinet har ursprung. Prosecco tenderar att ha mer fruktig och blommig arom. Detta på grund av gleradruvan som används vid tillverkning av vinet. Produktionen är en process som försäkrar att bubblorna blir lättare, skummande och friska. Vinet har varit i populärt i Italien och har markant ökat i popularitet på marknaden utanför Italien.

Proseccons historia

“And now I would like to wet my mouth with that Prosecco with its apple bouquet.”

– Aureliano Acanti, 1754 –

Prosecco kan spåras tillbaka till romarnas tid med hjälp av gleradruvan, som ursprungligen växte i byn Prosecco, nära Trieste i Italien. Under 1700-talet spreds odlingen av gleradruvan över kullarna i Veneto och Friuli. Druvornas aromatiska kvaliteten inspirerade vintillverkare att producera ett vin med en fin sensorisk profil.

Produktionen spreds så småningom till närliggande områden i Veneto och Friuli. Detta är området där vinet prosecco först producerades, i början av 1900-talet.

Produktionen av vinet prosecco utvecklades och förbättrades genom teknisk och vetenskaplig kunskap inom vinproduktion under 1900-talet. Detta påbörjades av vinskolan i Conegliano Veneto. Skolan var även ansvarig för perfektionen av produktionsmetoden av vinet.

Produktionen av prosecco

Genom proseccos historia finns endast en utmanare, champagne. Om man frågar människor angående skillnaden mellan prosecco och champagne, skulle det vanligaste svaret bli deras ursprungsland. Prosecco är från Italien och champagne från Frankrike.

Prosecco produceras genom metoden Charmat-Martinotti. Vid denna metod tar en andra jäsning plats i en tank av rostfritt stål. Denna process gör vinet mindre kostsamt att producera. Varje år produceras runt 150 miljoner flaskor av italiensk prosecco. De produceras främst i områdena Coneglianp och Valdobbiandene. Under 2000-talet odlades gleradruvor även i andra länder, och likaså producerades vinet i länder som Brasilien, Rumänien, Argentina och Australien.

Konsumption av prosecco

I Italien ses prosecco överallt. Men utanför Italien dricks prosecco precis som en champagne. Prosecco serveras kyld, precis som andra mousserande viner. Det bör noteras att prosecco inte jäser i flaskan och att det blir gammalt med tiden. Därför är den perfekta tiden att konsumera vinet när det ännu är ungt.

Alkoholhalten i prosecco är runt 11-12 procent av volymen. Proseccos smak är aromatisk och fräsch. Det är vanligt att jämföra smaken av prosecco med gult äpple, päron, vit persika och aprikos. Vinentusiaster beskriver även vinet som att ha intensiva primära aromer, och att smaken bör vara frisk, lätt och enkel.

Prosecco kan serveras som det är, men kylt, eller så kan det blandas med andra drycker. Vinet är den originella främsta ingrediensen i bellini-coctailen och i spritz-coctailen, samt i sgroppino.

Prosecco går väl ihop med ett stort antal maträtter. Vinet kan kombineras med prosciutto, en italiensk torkat skinka som skurits tunt och serveras utan tillagning. Prosecco fungerar även bra med fyllda svampar, maträtter med krämiga såser, mandel, fisk och skaldjur, friterad mat, kryddiga asiatiska förrätter, potatischips och popcorn med smör.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar