fbpx
Hem Dryck Hur värderar man vin?

Hur värderar man vin?

av Maria Starberg

Vin, inte är det helt ovanligt att man samlar på sig en del flaskor genom åren, kanske av slump men även för att det är ett trevligt samlingsobjekt. Det kan vara en härlig känsla att ta fram en flaska som inhandlades genom fina minnen, eller kommit som en gåva.

Samlar man på vin och har ett intresse att få sina flaskor värderade finns det en del sätt att gå till väga. Det finns flera verksamheter som är experter på just värdering av vin, och tar gärna emot dina flaskor för inspektion.

För att enkelt få en uppfattning på egen hand vad dina flaskor kan vara värda kan du söka efter liknande flaskor med den informationen som redan finns på vinflaskan. Knappa in namn, årgång etc för att se om de redan finns ute till försäljning.

Systembolaget värderar dina viner

Precis som det låter, enklaste sättet att få sina viner värderade är att vända sig till Systembolaget. De erbjuder ett frågeformulär som du fyller i med den information du har om vinet och du blir tilldelad en preliminär värdering om vinet anses vara ett intressant föremål till försäljning.

Bedömningskriterier

För att värdera vin finns det ett gäng kriterier som värderingsmannen utgår efter.

  • Vätskenivån- Med tiden krymper korken och vin avdunstar ur flaskan. Håller vinet en normal avdunstning genom åren kan man avgöra om flaskan har utsätts för rätt förhållanden.
  • Etikettens skick- Vinets etikett kan vara i olika skick. En sliten eller möglig etikett innebär dock inte per automatik att vinet är sämre, och påverkar inte värderingen. Om etiketten däremot är solblekt kan det visa tecken på temperaturförändringar som vinet tagit skada av.
  • Kapsyl och hölje- Materialet som sitter runt flaskans topp, vanligtvis i bly eller olika plastmaterial. På översta delen av kapsylen står alltid årgången inbränd. Skicket på denna påverkar värderingen av vinet.
  • Buteljeringar – När man för över vin från tank till flaska. Vinet håller ett högre värde när det har tappats från tank till flaska på det område som det har producerats på.
  • Förpackningar –  Vinet håller ett högre värde om originalförpackningen finns kvar vid försäljning.

Vin auktioneras ut

Vin som har fått en värdig bedömning kan auktioneras ut på samtliga auktionshus. Med utgång från hur många intressenter det finns kan vinet stiga i värde beroende på hur eftertraktat det är och hur många bud som läggs.

Tips på auktionshus  

  • Bukowskis
  • Barnebys
  • Catawiki
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar