fbpx
Hem Näringslära De positiva effekterna av äppelcidervinäger

De positiva effekterna av äppelcidervinäger

av Maria Starberg

Äppelcidervinäger är en gammal huskur som länge använts vid en mängd åkommor som övervikt, högt blodsocker, halsont och acne. Flera av de påstådda hälsoeffekterna har fått stöd i studier. Vi har samlat information om de mest väsentliga här.

Vad är äppelcidervinäger?

Vinäger tillverkas i två steg. Pressad äpplejuice jäses för att omvandla sockret till alkohol. Med hjälp av särskilda bakterier omvandlas sen alkoholen till vinäger. Den huvudsakligen syran som bildas är ättiksyra som tillsammans med äppelsyra ger den sura smaken. Äppelcidervinäger finns också som kapslar i hälsobutiker,

Hjälper med viktminskning

Utöver matlagning är äppelcidervinäger kanske mest känt för att vara en bra hjälp under viktminskning. För bästa resultat ska du dricka 2 matskedar äppelcidervinäger utblandat i ett stort glas vatten varje dag 10-20 minuter före huvudmåltiderna. Förutom att förbättra matsmältningen, bidrar det till ett jämnare blodsocker och minskat sötsug samt hjälper att gå ner i vikt.

Bra för din hud

Äppelcidervinäger är jättebra för din hud, speciellt om du har problem med akne. När du dricker äppelcidervinäger får du i dig vätskans antibakteriella egenskaper som hjälper dig att hålla aknen under kontroll, gör huden mjukare, får bort akne samt balanserar hudens PH-värde. Eftersom äppelcidervinäger är bakteriedödande kan du med fördel behandla både mjäll och torr hårbotten med det.

Lugnande effekt på magen

Är din mage orolig? Blanda bara ett par matskedar med lite vatten och drick upp. Äppelcidervinägern hjälper att lugna magen.

Hjälper mot nästäppa

Äppelcidervinäger innehåller kalium och syror som kan göra att segt snor och slem blir tunnare och att bakterier inte förökar sig lika snabbt. Nästa gång du är täppt i näsan: blanda en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten och drick!

Lindrar halsont

Rosslar det i halsen? Blanda 0,5 dl äppelcidervinäger med 0,5 dl vatten och gurgla en gång i timmen. Vätskan hjälper till att ta död på bakterier och motar bort infektionen. Bakterierna klarar nämligen inte av att gro om de får syra på sig.

Minskar benkramper vid sänggående

Drick lite honungsvatten med äppelcidervinäger så kommer kramperna släppa. Detta är en riktigt gammal huskur.

Äppelcidervinäger kan sänka kolesterolvärden

I en japansk studie fick testpersonerna lägre kolesterolvärde efter att de druckit två matskedar äppelcidervinäger om dagen under en period. Självklart behövs fler studier för att verkligen bevisa att det är så, men äppelcidervinäger har inga otrevliga biverkningar så det kan inte skada att prova!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar