fbpx
Hem Dryck Hur du väljer rätt rött vin till grillkvällen

Hur du väljer rätt rött vin till grillkvällen

av Maria Starberg

Att välja vin till till grillningen är en smaksak. Varje person har sin egen smak, men rätt rött vin kommer förstärka smakupplevelsen vid grillningen.

Rött vin och maten som passar ihop

Smaken är som baken. En maträtt kan vara utsökt för någon och vara mindre lockande för någon annan. Varje person bör själv bestämma vilket vin som går bäst ihop med sin grillmiddag. Ibland spelar det ingen roll vad andra rekommenderar för vin till en särskild maträtt. Att kombinera vin och mat kan vara något förvirrande och komplicerat, i synnerhet för de som är nybörjare. Här har vi samlat några bredare tips vad gäller att kombinera mat och vin, men kom ihåg att dessa bara är riktlinjer. Du kommer lära dig mer om att kombinera mat och vin på egen hand genom dina egna smaklökar och vad du själv föredrar när du kombinerar dryck med din grillmiddag.

Rött vin och grillning

Det kan anses okonventionellt att dricka vin till en grillad middag. Det kanske kan kännas som att beställa ett glas mjölk i en bar. Traditionella drycker till grillfester är drinkar och framförallt öl för att stilla törsten. Ibland kan dessa drinkar till och med serveras i plastmuggar och vi kanske själva ombeds hämta ölen från kylskåpet.

Grillfester handlar både om utrustningen och tillagningen. Att grilla mat sker över låg och spridd värme och maten tillreds därför både genom processen av rökning och grillning. Vinentusiaster som har erfarenhet vet vilket rött vin som passar till den grillfest du bjuder på. Grillning handlar inte bara om att grilla fläskkött och stekar. Fisk och grönsaker kan också tillagas genom grillning.

I regel dricks vin från lättare till mörkare. Man rekommenderar ofta att börja med de tunnare smakerna och gå mot de tyngre i och med att kvällen fortskrider. Av princip bör rött vin inte serveras med hors d’oeuvres, utan passar bättre med tyngre mat som rött kött, pasta och annat.

Här är tips om vilket röda vin som passar bäst till din grillmiddag:

  1. Lätta röda viner – lätta och tunnare röda viner passar bra ihop med mörka bladgrönsaker och med grillade grönsaker. Lättare röda viner har en fruktig arom och smak, precis tillräckligt för grönsakernas syrlighet. Vinets fruktiga smak förhindrar även grönsakerna från att smaka för syrligt. Prova att kombinera en pinot noir med de gröna grönsakerna och burgundy med svamp och ost.
  2. Fylligare röda viner – fylligare röda viner tenderar att ha en kraftigare smak och varande eftersmak. Grillat rött kött passar bäst med denna sorts vin då köttet passar väl ihop med dess konsistens och intensiva smak. Som tumregel säger man att ju mörare kött, desto lättare bör vinet vara. Kraftiga röda viner med färre och mjuka tanniner bör å andra hand serveras med fetare fisk som lax.
  3. Starkviner – denna sorts vin är ofta svårt att kombinera med mat på grund av den söta smaken. Detta vin dricks ofta till efterrätt.
  4. Åldrade röda viner – viner som lagrats i över 20 år har tappat sin friska fruktiga smak. Det betyder även att det kan vara lite knepigt att kombinera dessa viner med mat. Denna sorts vin dricks oftast till ost. Så om du serverar grillad ost kan ett åldrat rött vin passa bra.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar