fbpx
Hem Dryck Dekantera vin som ett proffs

Dekantera vin som ett proffs

av Maria Starberg

Att dekantera ett vin får dig inte bara att se bra ut, utan låter även vinet luftas och förstärker dess smak. Här är några saker att tänka på om du vill dekantera vin som ett proffs.

Att dekantera vin får vinet att smaka bättre

Att dekantera eller lufta vin genom att förflytta en vinflaskas innehåll till en karaff innan servering får vinet att smaka bättre. Det har noterats att när vin förflyttas till en annan bägare eller karaff, förbättras smaken och aromen. Aromen och smaken förbättras inte på grund av karaffen eller genom att förflyttas. Två saker kan hända när du dekanterar vinet. Att långsamt dekantera separerar vinet från dess sediment. Sedimentet kan ge en bitter smak om det blandas med vinet. Själva hällandet av vinet tillåter syre att blandas med vinet, vilket gör att smaken och aromen förbättras.

Tips för att dekantera vin som ett proffs

Dessa är stegen du bör följa om du vill dekantera vin som ett proffs.

Det du behöver:

  • Karaff Vinglas
  • Vin Servett                
  • Korkskruv
  1. Att förbereda vinet. Ibland innehåller vinet sediment som kan ge vinet en annan smak om det blandas. Sediment kan ses i flaskans botten. Dock brukar inte yngre viner ha något sediment i flaskan. Lämna vinflaskan över natten i stående position. Skaka aldrig flaskan då sedimentet blandas med vinet vilket inte är fördelaktigt för smaken.
  2. Rengör karaffen. Skölj karaffen i varmt vatten och sedan i kallt vatten. Använd aldrig diskmedel.
  3. Öppna vinflaskan. Öppna flaskan med en korkskruv, häll sedan en liten mängd vin i vinglaset. Lukta på vinet och försäkra dig om att det är i gott skick. Kontrollera vinet för att se om det finns något som flyter i det eller om det ser grumligt ut.
  4. Rengör karaffen (del två). Om vinet i glaset är i gott skick, häll vinet från glaset till karaffen. Rengör karaffen genom att använda den lilla mängden vin. Detta tar bort eventuella rester, vatten, damm och andra partiklar. Låt vinet svepa runt i karaffen och häll sedan tillbaka vinet i vinglaset.
  5. Dekantera vinet. I långsam takt, häll upp vinet i karaffen. När du ser sediment, sluta hälla upp vinet.
  6. Låt det luftas. Låt vinet sitta i runt 20 minuter till en timme för att luftas och låta smakerna utvecklas.
  7. Servera vinet. Ha servetten redo för att undvika spill. Njut av ditt vin!
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar