Hem Vegetariskt Gröna tillbehör till julbordet

Gröna tillbehör till julbordet

av Maria Starberg

Många av oss försöker få in mer grönsaker i kosten, och många kommer att fira jul tillsammans med nära och kära som äter grönt. Här kommer förslag på såväl klassiska rätter som mer nytänkande sådana att duka upp på julbordet. 

“Senapssill” på aubergine 

Ingen behöver känna sig utanför vid sillbordet för att den inte äter fisk. Auberginen är relativt neutral i smaken och har lagom tuggmotstånd. 

Du behöver:
2 dl vatten
½ dl ättikssprit
1 dl strösocker
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 krm flingsalt
100 g morötter
½ röd lök
½ aubergine
salt
½ dl grovkornig senap
1 msk dijonsenap
1 ½ msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
½ kruka dill
salt och svartpeppar

Gör så här:

Dag 1: Koka vatten, ättikssprit, socker, lagerblad, kryddpeppar och flingsalt tills sockret löser sig. Skala moroten och hyvla i långa remsor. Skala och strimla rödlöken. Häll ättikslagen i en glasburk och tillsätt lök och morot. 

Skär auberginen i silliknande bitar. Strö över lite salt, och låt vattna ur i cirka 5 minuter. Koka upp vatten i en kastrull och koka auberginebitarna i en halv minut. Sila av vattnet och spola auberginen kall. Lägg ner auberginebitarna i burken med ättikslag. Sätt på locket, och låt stå i kylskåpet över natten. 

Dag 2: Blanda grovkornig senap, dijonsenap, socker och vitvinsvinäger i en skål. Vispa i oljan. Skölj och finhacka dillen, och tillsätt till senapskrämen. 

Sila av lagen från auberginen, och blanda sedan med senapskrämen. Smaka av med salt och peppar. 

Kålrotslåda

En klassiker från det finska julbordet.  

Du behöver:
1 kg kålrot
2 dl ströbröd
4 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 ½ tsk mald ingefära
1 krm riven muskot
½ tsk vitpeppar
1 msk salt
1 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 

Skala och skär kålrötterna i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka. 

Låt ströbrödet svälla i grädden. 

Häll av, men spara, kålrotsspadet. Mosa kålrotsbitarna eller mixa dem. Blanda ströbröd, mixad kålrot, sirap, muskot, mald ingefära, vitpeppar och salt. Vispa upp ägget lätt och tillsätt det. Späd med kålrotsspadet till en lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form. 

Strö över ströbröd, och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1 ½–2 timmar. 

Kålrotslådan går bra att frysa. 

Långkål

En klassiker på julborden i Halland och andra delar av södra Sverige, men förtjänar plats hos fler. Ibland kokas kålen i skinkspadet innan den steks och stuvas, men här kommer en variant utan skinkspad.

Du behöver:
300 g hackad grönkål
2 ½ dl grönsaksbuljong (vatten + fond eller tärning)
1 msk smör
1 dl grädde
salt och peppar
strösocker

Gör så här:
Koka grönkålen mjuk i buljongen, cirka 15 minuter. Ta upp kålen och låt den rinna av. Fräs den i matfettet någon minut, under omrörning. Tillsätt grädden och låt den koka cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och lite socker. 

Balsamicostekt rödkål med quinoa, granatäpple och rostade mandlar

Ett färgstarkt inslag på julbordet, som passar till både kötträtter och vegetariska alternativ. 

Du behöver:
1 ½ dl röd quinoa
1 grönsaksbuljongtärning
1 litet rödkålshuvud, cirka 600 g
2 + 2 msk olivolja
4 msk balsamvinäger
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 granatäpple
1 knippa bladpersilja
6 torkade aprikoser
1 liten rödlök
100 g babyspenat
1 dl rostade sötmandlar

Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen, med en buljongtärning i kokvattnet. Låt svalna. 

Ansa och strimla rödkålen grovt. Fräs i 2 msk olivolja i en stor stekpanna tills den börjar mjukna, cirka 5 minuter. Tillsätt vinägern och låt fräsa 1 minut. Krydda med salt och peppar. Låt svalna. 

Halvera granatäpplet och pilla ur kärnorna. Hacka persiljan. Strimla aprikoserna. Skala och finhacka löken. Häll quinoan i en stor skål. Vänd i kål, granatäppelkärnor, aprikoser, spenat, olivolja, lök och persilja.. Lägg upp salladen på ett fat och strö över mandlarna. 

Sallad med rostad blomkål, apelsin och pumpakärnor

Den här blomkålssalladen passar på buffébordet, som tillbehör till korv och skinka på julbordet, eller som ensamrätt. 

Du behöver:
1 dl pumpakärnor
1 medelstort blomkålshuvud
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 apelsin
2 msk dijonsenap

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in en plåt i ugnen. 

Rosta pumpakärnorna i en torr och het stekpanna. 

Dela blomkålen i buketter och blanda dem med olja. Smaksätt med salt och peppar. Fördela blomkålen på den förvärmda plåten. Sätt in mitt i ugnen i cirka 5 minuter. 

Riv det yttersta skalet av apelsinen. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal och -saft med senap och olja. Vänd ner blomkålen i dressingen. Lägg i en skål och strö pumpakärnorna över. 

Basilika- och senapsgriljerad kålrot med grönkålspesto

Som ersättning för julskinkan, som tillbehör till densamma – eller som ensamrätt. 

Du behöver, till kålroten:
1 kg kålrot (kan ersättas med 600 g blomkål eller 800 g rotselleri)
1 msk olja
salt och svartpeppar
½ kruka basilika
½ dl ströbröd
1 äggula
½ dl senap

Du behöver, till grönkålspeston:
125 g hackad grönkål
1 dl valnötter
2 vitlöksklyftor
2 dl riven cheddarost
½ dl rapsolja
½ dl vatten
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. 

Skala kålroten (eller rotsellerin, eller ansa kålroten). Lägg den i en ugnssäker form, pensla med olja och krydda med salt och peppar. 

Sätt formen mitt i ugnen i cirka 3 ½ timme. (Blomkål tar cirka 1 timme, rotselleri tar cirka 2 timmar.)

Gör under tiden grönkålspeston: Mixa grönkål, valnötter, skalade och grovhackade vitlöksklyftor och cheddarost. Späd med rapsolja och vatten. Smaka av med salt och peppar. 

Mixa basilikan med ströbrödet. När kålroten (eller blomkålen eller rotsellerin) är klar, ta ut den ur ugnen. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Blanda äggula och senap och bred över kålroten/blomkålen/rotsellerin. Strö ströbrödsblandningen över och klappa fast lite lätt. Sätt in mitt i ugnen och griljera i cirka 10–15 minuter, eller tills det fått fin färg. Servera med grönkålspeston. 

Linsbollar med västerbottensost

Vegetariska “köttbullar” som passar stora som små. Belugalinser kan bytas mot puylinser. 

Du behöver:
2 dl torkade belugalinser
1 ½ dl riven västerbottensost
1 gul lök, finriven
½ dl ströbröd eller mandelmjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk salt
olja och smör till stekning

Gör så här:
Koka linserna mjuka, och låt dem rinna av i en sil. När de svalnat, mixa dem till en halvjämn smet. 

Blanda linserna med resten av ingredienserna och forma till små bollar med blöta händer. Hetta upp en stekpanna med olja och smör i. Stek bollarna i omgångar, först på hög värme tills ytan är fin, och sedan på lägre värme till de är genomstekta. 

Du kanske också gillar