fbpx
Hem Tips Rester från midsommar? – 5 förslag på vad du kan göra av all mat!

Rester från midsommar? – 5 förslag på vad du kan göra av all mat!

av Redaktionen

Efter en festlig midsommarhelg kan det vara lätt att stå kvar med en hel del matrester. Istället för att låta dem gå till spillo kan du använda dem på smarta och god sätt. Här är fem förslag på vad du kan göra med dina rester!

Sallad med kyckling och potatis
Har du överbliven grillad kyckling och kokt potatis? Varför inte göra en fräsch sallad av dem? Skiva kycklingen och skär potatisen i mindre bitar. Blanda dem med en härlig mix av gröna blad, tomater, gurka och kanske till och med några syltlökar. Toppa med en dressing av olivolja, citronsaft, salt och peppar. En enkel och näringsrik sallad som tar tillvara på dina rester!

Smörgåstårta
Om du har överblivet bröd, sill, ägg och kanske till och med lite grädde, varför inte göra en smörgåstårta? Skär brödet i skivor och varva dem med olika fyllningar som sill, äggskivor, räkor och kanske till och med några grönsaker som gurka och tomat. Bre på ett lager grädde eller majonnäs mellan varje skikt för att få till den klassiska smörgåstårtan. Låt den sedan stå i kylen i några timmar så att smakerna får mogna. Perfekt att servera som en lätt lunch eller som en delikat förrätt till middagen.

Midsommartacos
Har du överblivet kött eller grillad fisk från midsommarmiddagen? Varför inte använda dem som fyllning till tacos? Skär köttet eller fisken i mindre bitar och värm dem lätt i en stekpanna. Värm sedan tortillabröd och fyll dem med köttet eller fisken, tillsammans med tillbehör som du har kvar från midsommar som sallad, tomater, lök, salsa och olika såser. Enkelt, snabbt och gott!

Lax- och avokadosmörgås
Om du har kvar kallrökt lax kan du använda den som en läcker pålägg på en smörgås. För att göra det ännu mer spännande kan du kombinera laxen med mogen avokado och några andra smakfulla ingredienser.

Börja med att rosta två skivor bröd av ditt val. Skär en mogen avokado i skivor och lägg dem på den ena brödskivan. Mosa några avokadoskivor med en gaffel och sprid det över den andra brödskivan.

Lägg sedan ett generöst lager av kallrökt lax över avokadon på den första brödskivan. För att ge smörgåsen extra smak och textur kan du lägga till några tunna skivor rödlök och färska babyspenatblad. Strö över lite färskpressad citronsaft för att ge en frisk touch.

Slutligen, sätt ihop smörgåsen genom att placera den andra brödskivan med avokadomoset över laxen och pressa lätt. Skär smörgåsen i hälften eller trianglar för servering.

Frukt- och bärdessert
Om du har kvar färska frukter och bär (jordgubbar!) från midsommarfirandet kan du göra en läcker dessert av dem. Skär frukterna i mindre bitar och blanda dem med bären. Tillsätt eventuellt lite socker eller honung för sötma. Du kan också pressa över lite citronsaft för att ge en frisk smak. Servera frukt- och bärdesserten i skålar och toppa med en klick vispad grädde eller vaniljglass för extra lyx. En fräsch och hälsosam avslutning på måltiden!Så nästa gång du står där med midsommarrester i kylskåpet, tänk på dessa fem förslag för att ta tillvara på all mat. Genom att vara kreativ och använda dina rester kan du skapa nya och spännande rätter som både är goda och hållbara. Så var inte rädd för att experimentera och låt inte maten gå till spillo!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar