fbpx
Hem Recept Hur du lyckas att göra en perfekt omelett

Hur du lyckas att göra en perfekt omelett

av Redaktionen

Ägg är både rikt på protein och väldigt prisvärt! Det går att göra oändligt mycket med ägg varför de är grunden till många läckra maträtter. Omeletten är ett exempel på en sådan rätt och nedan kommer du få lite tips på hur du ska lyckas att göra en perfekt sådan.

Vad är då en omelett? Jo – en rätt som består av uppvispade ägg som steks tills de stelnat och sen viks över, ofta runt en fyllning av ost och/eller grönsaker. Det är väldigt lätta att göra och tar inte alls lång tid – men kan ändå imponera på middagsbordet. Det kan även vara en god rätt att ha till frukost eller brunch.

En enskild omelett kräver mellan 2–3 ägg. Listan över ingredienser du kan välja som fyllning är ganska lång och kombinationen av fyllningar som kan ingå i en omelett kan varieras i det oändliga. Men låt oss nämna några goda omelettfyllningar. Kokt kalkon eller skinka, kyckling, rökt lax, krabba, räkor, bacon, prosciutto, gräslök, strimlad cheddar eller annan ost, paprika, spenat, svamp, tomat, lök. Det är egentligen bara din fantasi som kan sätta gränser!

Som nämnts ovan är omeletter lätta att göra. Följ dessa 7 steg för att få till den rätta tekniken:

1. Börja med att knäcka 2 eller 3 ägg i en skål. Vispa äggen med en visp eller gaffel till äggulorna och vitan blandats. En eller två matskedar mjöl eller vatten kan tillsättas för at göra äggen fluffigare. Tillsätt salt, svartpeppar och förslagsvis lite torkade örter.

2. Täck en stekpanna (som helst bör vara 20 cm bred) med rapsolja och värm den över medelvärme. Ju mindre pannan är desto lättare blir det att göra omeletten. Om du använder fler än 3 ägg behöver du dock en panna av större storlek.

3. När pannan är varm, häll i äggblandningen och snurra försiktigt pannan för att fördela äggen jämnt.

4. Äggen börjar vanligtvis stelna efter 20–30 sekunder. När du ser att kanterna är satta, rör lite på pannan så att den okokta äggvätskan kan fördelas ut i pannan.

5. När äggen är ungefär 70% fasta så tillsätter du de ingredienser som du vill ha, på ena sidan i en halvmånform. Lämna lite utrymme runt så att fyllningen inte rinner ut. Tillsätt inte för mycket fyllning, då kan det bli svårt att vika omeletten.

6. När äggen är färdiga, ta en gaffel runt kanten på omeletten för att se till att inget har fastnat i stekpannan. Kör försiktigt en stekspade under den tomma halvan av omeletten (där du inte lagt din fyllning) och vik den försiktigt över toppen av hela andra halvan.

7. Låt omeletten stå kvar i pannan i ytterligare 30 sekunder. Ta stekspaden och kör den försiktigt under omeletten och se till så att inget fastnat i pannan. Vinkla stekpannan över tallriken och skjut ut omeletten ur pannan. Lycka till!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar