Pesto är en fantastisk sås som kan lyfta smaken på många rätter – från pasta till sallader och mackor. Det bästa med pesto är att den är enkel att göra hemma och kan anpassas efter dina personliga smaker och preferenser. Här är fyra läckra recept på hemmagjord pesto som kommer att förgylla dina måltider.
1. Klassisk Basilikapesto
Ingredienser
- 2 krukor färsk basilika (ca 100 g)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl pinjenötter, rostade
- 1 dl riven parmesanost
- 1 1/2 dl extra jungfruolivolja
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner
Skölj basilikan och plocka av bladen från stjälkarna.
Mixa basilikabladen tillsammans med vitlök, pinjenötter och parmesanost i en matberedare eller mixer tills det är väl blandat.
Med mixern igång, häll i olivoljan långsamt tills det bildas en jämn och krämig konsistens.
Smaka av med salt och peppar och justera kryddningen efter behov.
Förvara peston i en lufttät behållare i kylskåpet och använd inom en vecka.
2. Soltorkad tomat och mandelpesto
Ingredienser
- 1 burk soltorkade tomater i olja, avrunna
- 1 kruka färsk basilika (ca 50 g)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl mandlar, rostade
- 1 dl riven parmesanost
- 1 1/2 dl extra jungfruolivolja
- Saft från 1/2 citron
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner
I en matberedare eller mixer, mixa soltorkade tomater, basilika, vitlök, mandlar och parmesanost tills det är väl blandat.
Medan maskinen är igång, tillsätt olivolja och citronsaft långsamt tills det bildas en jämn och krämig konsistens.
Smaka av med salt och peppar och justera kryddningen efter behov.
Förvara peston i en lufttät behållare i kylskåpet och använd inom en vecka.
3. Ruccola och valnötspesto
Ingredienser
- 2 krukor färsk ruccola (ca 100 g)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl valnötter, rostade
- 1 dl riven parmesanost
- 1 1/2 dl extra jungfruolivolja
- Saft från 1/2 citron
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner
Som tidigare – mixa ruccola, vitlök, valnötter och parmesanost tills det är väl blandat.
Tillsätt olivolja och citronsaft långsamt tills det bildas en jämn och krämig konsistens.
Smaka av med salt och peppar och justera kryddningen efter behov.
Förvara peston i en lufttät behållare i kylskåpet och använd inom en vecka.
4. Pesto på gröna ärtor och mint
Ingredienser
- 2 dl frysta gröna ärter, tinade
- 1 kruka färsk mynta (ca 50 g)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl mandlar, rostade
- 1 dl riven parmesanost
- 1 1/2 dl extra jungfruolivolja
- Saft från 1/2 citron
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner
Mixa gröna ärtor, mynta, vitlök, mandlar och parmesanost tills det är väl blandat.
Medan maskinen är igång, tillsätt olivolja och citronsaft långsamt tills det bildas en jämn och krämig konsistens.
Förvara peston i en lufttät behållare i kylskåpet och använd inom en vecka.
Med dessa läckra recept på hemmagjord pesto kan du enkelt tillföra en smakrik twist till dina favoriträtter. Prova dem alla och låt din kreativitet flöda när du anpassar dem efter din egen smak och preferenser!