fbpx
Hem Recept Enkla rätter du kan göra i långpanna

Enkla rätter du kan göra i långpanna

av Malin Toverud

Ibland är det skönt att bara skjutsa in maten i ugnen och låta den sköta sig själv. Maträtter i långpanna räcker till många. Långpannemat är perfekt att bjuda på när man får gäster eller behöver laga något som räcker till matlådan.

Fläskpannkaka

Fläskpannkakan tar en tillbaka till barndomen – och det är inte så konstigt eftersom den är barnsligt god. Den sköter sig själv i ugnen och är busenkel att göra.

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär 300 g fläskkött eller bacon i små bitar och fördela i en bakplåtsbeklädd långpannan. Ett tips är att köpa tärnad bacon i affären, då slipper du skära köttet.
  • Låt långpannan stå i ugnen i 5-10 minuter, tills fläsket har fått fin färg. Under tiden fläsket är i ugnen kan du påbörja pannkakssmeten.
  • Häll 8 dl mjölk (gärna röd) i en skål. Vispa ner 4 dl mjöl och 1 tsk salt (kan uteslutas om fläsket är salt) i mjölken och vispa till en jämn smet.
  • Knäck 4 ägg och vispa ner i smeten. Häll smeten över de förgräddade fläsktärningarna och grädda pannkakan i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter. När pannkakan har fått fin färg och vuxit så är den färdig. Servera med lingonsylt och råkostsallad.

Grönsakslåda med chorizo

Den här grönsakslådan är god och mättande. Du kan använda grönsaker som du har hemma, färska eller frysta. Jag brukar köpa två frysta blandmixpåsar (à 600 g) att ha i.

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Strö ut grönsakerna på ett bakplåtspapper i en långpanna.
  • Till äggstanningen behöver du 4 ägg, 6 dl mjölk och lite salt och peppar. Häll äggblandningen över grönsakerna.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Under tiden slantar du 600 g chorizo.
  • När 20 minuter har gått tar du ut långpannan och strör över chorizon. Grädda ytterligare 15 minuter.    

Pizza i långpanna

Att göra egen pizza är det ultimata fredagsmyset. Här tipsar vi om en snabbvariant utan jäst, vilket gör att pizzan går extra snabbt att göra.

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Till degen behöver du 6 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt. Tillsätt 2,5 dl vatten och 0,5 dl neutral olja och blanda ihop till en smidig deg.
  • Kavla ut på ett bakplåtspapper som du lägger över i långpannan.
  • Till tomatsåsen behöver du 2 burkar hela tomater (à 400 g), 2 msk torkad oregano, 2 msk torkad basilika och lite salt och peppar. Mosa tomaterna och blanda ner kryddorna.
  • Bred tomatsåsen över pizzadegen och toppa med det du tycker är gott – till exempel salami, skivade champinjoner eller marinerad kronärtskocka.
  • Strö över 2 dl riven ost. Grädda i 15 minuter i mitten av ugnen. Mums!

Färsbullar med rostade rotfrukter

Rotfrukter i ugn är gott och enkelt. Här blandas de med färsbiffar som får härlig smak av att tillagas med morötter, potatis och palsternacka.

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skär 10 potatisar, 3 morötter och 2 palsternackor i mindre bitar. Skala och klyfta 2 rödlökar. Lägg rotfrukterna och löken på bakplåtspapper i en långpanna och ringla över olja, salt och torkad oregano.
  • Rosta i mitten av ugnen i 15 minuter. Under tiden förbereder du färsbullarna.
  • Hacka 0,5 kruka färsk basilika och blanda med 1 ägg, 1 dl mjölk och 2 msk ströbröd. Låt blandningen svälla någon minut.
  • Rör ner 500 g blandfärs, 0,5 tsk salt och 2 krm peppar. Klicka ut färsen över rotfrukterna i långpannan i 12 bollar och rosta ytterligare 15 minuter.
  • Servera med örtyoghurt.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar