Hem Övrigt Rolig fakta om svensk mat

Rolig fakta om svensk mat

av Malin Toverud

Smörgåsbord, prinsesstårta och köttbullar med brunsås och lingon är några riktigt svenska klassiker. Men hur svenska är de rätterna egentligen? Och hur är det med kaviaren? Vem är egentligen Kalle på kaviartuben? Vi har tittat på den svenska maten och grävt fram rolig fakta om det svenska köket.

Surströmming

Inom varje kultur finns någon maträtt som man antingen älskar eller hatar. I Sverige gäller det surströmmingen. Vissa kan inte klara av dess smak, än mindre dess lukt – och andra älskar surströmmingen och kan knappt vänta med att äta de inlagda delikatesserna tills surströmmingspremiären infaller. Jag har testat surströmming en gång och tyckte att det inte var så farligt som jag hade inbillat mig. Men det var inte heller särskilt gott. Hemligheten ligger i tillbehören.

Serveras surströmmingen med klassiska tillbehör som tunnbröd, skivad mandelpotatis, rödlök, gräddfil och gräslök så är den helt ok. Å andra sidan kan man kanske äta en god tunnbrödsmacka med de goda tillbehören – utan surströmmingen? Nåja, andra älskar surströmmingen. Tillhör du surströmmingsälskaren eller -hataren? Om du, som jag, tillhör de där i mitten som kan tänka sig att vara med på en surströmmingsskiva men kanske inte hoppar upp och ner av kulinarisk glädje – så är ett tips är att äta tomater vid sidan av, eller hackade tomater som ett tillbehör. Tomaten neutraliserar nämligen andedräkten man får efter ett härligt surströmmingsknyte.   

Prinsesstårta på födelsedagen

Prinsesstårtan hette från början “grön tårta”. Originalreceptet från 1929 togs fram av hushållsläraren Jenny Åkerström som höll husmorsskola för bland andra prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. Det sägs att prinsessorna var så förtjusta i tårtan med mandelmassa att den fick byta namn till prinsesstårta. Från början täcktes nämligen tårtan av färgad mandelmassa istället för marsipan. Den innehöll inte heller sylt i originalreceptet. Svenskarna älskar prinsesstårtan. Varje år säljs ungefär en halv miljon prinsesstårtor i landet.

Finns det svenskt kaffe?

Kanske minns du den klassiska repliken i filmen “Sällskapsresan” när en semesterfirare frågar guiden på transferbussen om det finns svenskt kaffe på hotellet? Frågan är om det finns något svenskt kaffe och vad skulle det vara i sådant fall? Jo, visst finns det svenska kaffeproducenter. Vad som menas med “svenskt kaffe” är troligtvis bryggkaffe. Kaffe utan krusiduller helt enkelt. Svenskar är ett av de folk i världen som dricker mest kaffe och trots att trender kommer och går inom kaffedrickandet, har bryggkaffet på senare år återigen blivit populärt vid sidan om latte, espresso och cappuccino. Har du förresten testat den trendiga kaffedrycken Kaffe Dalgona? Hur du gör en egen Kaffe Dalgona kan du läsa mer om här >>

Carl blev Kalle med hela svenska folket

Kalles Kaviar lanserades 1954. Receptet köptes av en gårdfarihandlare för 1000 kronor. Från början såldes kaviaren i omärkta tuber, men succén var ett faktum när Abbas dåvarande vd förelog att hans son skulle pryda tuberna. Sonen – lintotten Carl Ameln – blev modell för tuben och lånade även ut sitt namn. Som tack för hjälpen får Carl gratis kaviar resten av livet.

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Boje Bengtsson november 11, 2020 - 7:35 f m

Kul vinkel men litet magert.
Surströmming, prinsesstårta och Kalles kaviar? Fick du betalt för den texten eller finns det någon hake?
Nej, gör om och gör rätt!

Svara
Malin Toverud november 11, 2020 - 1:59 e m

Trevligt att du tyckte om vinkeln. Får fortsätta gräva och se om vi hittar något mer spännande om den svenska maten.

Svara
Jori november 11, 2020 - 11:32 f m

Jag trodde att det är Finland och finländare som dricker mest kaffe!
Finland är det land som dricker mest kaffe i världen (så mycket som 12 kilo om året per person), följt av Norge, Island, Danmark, Nederländerna och Sveri

Svara
Malin Toverud november 11, 2020 - 1:58 e m

Finland är de som dricker mest kaffe, vi har en liten bit kvar att nå upp till deras konsumtion.

Svara
Thomas Snell november 11, 2020 - 12:04 e m

Hemligheten med surströmming ligger inte i tillbehören utan i att man besitter ett utvecklat och raffinerat smaksinne. Gillar du komplexa smakbilder så som i t.ex kaffe, lakrits, oliver och lagrad ost så är chansen stor att du även kan ha begåvningen att älska surströmming.
Saknar du däremot egenskapen att tycka om komplexa smaker och dessutom är rädd för att prova nya saker så är nog inte den fermenterade strömmingen något för dig, håll dig till falukorv i så fall och var nöjd med det.

Svara
Malin Toverud november 11, 2020 - 1:57 e m

Jag älskar lakrits, så jag kanske ska ge surströmmingen en andra chans.

Svara

Skriv en kommentar