fbpx
Hem Övrigt Rolig fakta om svensk mat

Rolig fakta om svensk mat

av Malin Toverud

Smörgåsbord, prinsesstårta och köttbullar med brunsås och lingon är några riktigt svenska klassiker. Men hur svenska är de rätterna egentligen? Och hur är det med kaviaren? Vem är egentligen Kalle på kaviartuben? Vi har tittat på den svenska maten och grävt fram rolig fakta om det svenska köket.

Surströmming

Inom varje kultur finns någon maträtt som man antingen älskar eller hatar. I Sverige gäller det surströmmingen. Vissa kan inte klara av dess smak, än mindre dess lukt – och andra älskar surströmmingen och kan knappt vänta med att äta de inlagda delikatesserna tills surströmmingspremiären infaller. Jag har testat surströmming en gång och tyckte att det inte var så farligt som jag hade inbillat mig. Men det var inte heller särskilt gott. Hemligheten ligger i tillbehören.

Serveras surströmmingen med klassiska tillbehör som tunnbröd, skivad mandelpotatis, rödlök, gräddfil och gräslök så är den helt ok. Å andra sidan kan man kanske äta en god tunnbrödsmacka med de goda tillbehören – utan surströmmingen? Nåja, andra älskar surströmmingen. Tillhör du surströmmingsälskaren eller -hataren? Om du, som jag, tillhör de där i mitten som kan tänka sig att vara med på en surströmmingsskiva men kanske inte hoppar upp och ner av kulinarisk glädje – så är ett tips är att äta tomater vid sidan av, eller hackade tomater som ett tillbehör. Tomaten neutraliserar nämligen andedräkten man får efter ett härligt surströmmingsknyte.   

Prinsesstårta på födelsedagen

Prinsesstårtan hette från början “grön tårta”. Originalreceptet från 1929 togs fram av hushållsläraren Jenny Åkerström som höll husmorsskola för bland andra prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. Det sägs att prinsessorna var så förtjusta i tårtan med mandelmassa att den fick byta namn till prinsesstårta. Från början täcktes nämligen tårtan av färgad mandelmassa istället för marsipan. Den innehöll inte heller sylt i originalreceptet. Svenskarna älskar prinsesstårtan. Varje år säljs ungefär en halv miljon prinsesstårtor i landet.

Finns det svenskt kaffe?

Kanske minns du den klassiska repliken i filmen “Sällskapsresan” när en semesterfirare frågar guiden på transferbussen om det finns svenskt kaffe på hotellet? Frågan är om det finns något svenskt kaffe och vad skulle det vara i sådant fall? Jo, visst finns det svenska kaffeproducenter. Vad som menas med “svenskt kaffe” är troligtvis bryggkaffe. Kaffe utan krusiduller helt enkelt. Svenskar är ett av de folk i världen som dricker mest kaffe och trots att trender kommer och går inom kaffedrickandet, har bryggkaffet på senare år återigen blivit populärt vid sidan om latte, espresso och cappuccino. Har du förresten testat den trendiga kaffedrycken Kaffe Dalgona? Hur du gör en egen Kaffe Dalgona kan du läsa mer om här >>

Carl blev Kalle med hela svenska folket

Kalles Kaviar lanserades 1954. Receptet köptes av en gårdfarihandlare för 1000 kronor. Från början såldes kaviaren i omärkta tuber, men succén var ett faktum när Abbas dåvarande vd förelog att hans son skulle pryda tuberna. Sonen – lintotten Carl Ameln – blev modell för tuben och lånade även ut sitt namn. Som tack för hjälpen får Carl gratis kaviar resten av livet.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar