fbpx
Hem Råvaror Ostron – en läcker råvara

Ostron – en läcker råvara

av Malin Toverud

Ostronet förknippas med Frankrike, men det finns faktiskt också svenska ostron. Europeiska ostron (Ostrea edulis) kan endast leva naturligt i Sverige på västkusten, eftersom ostronen kräver en salthalt på minst 25 promille för att kunna fortplanta sig. Dessutom behöver vattnet vara tillräckligt varmt för att ostronen ska kunna föröka sig.

Svenska odlade ostron

På Sydkoster finns ett företag som samlar in vuxna ostron från havet och sätter ner dem i 20-gradiga saltbassänger. Honan kan släppa ut larver och på tre år har ostronen vuxit sig så stora att de kan ätas. Ibland kallas de svenska ostronen för “svenska beloner”, men Belon är en plats i Frankrike, som vissa menar inte har något med svenska ostron att göra. Ostronen som odlas i Sverige är av sorten den europeiska sorten (Ostrea edulis), som också är den dyraste. En fördel med de svenska ostronen, jämfört med de franska, är att parasiter som drabbar ostron i varmare vatten inte trivs på kallare breddgrader. Visste du att ostronen äter växtplankton? Därmed kan ostronen bidra med att minska övergödningen i haven.

För 15 år sedan upptäcktes det japanska jätteostronet (Crassostrea gigas) i svenska vatten. Redan på 70-talet sattes ostronet in vid västkusten på prov, men det lyckades inte fortplanta sig. Trots det hittades ett bestånd vid Bovallstrand.   

Så öppnar du ostronen

Det svåra med ostron är att öppna dem. Det gäller att vara stadig på handen och veta var man ska skära med kniven. Ha gärna en handduk i den hand som du håller ostronet i så minskar risken att du skär dig. I Sverige går det att köpa två sorters ostron – de franska Fine de Claire-ostronen och de svenska Bohuslänostronen. De behöver olika knivar för att öppnas. Fine de Claire öppnas med en lite mindre kniv och de svenska ostronen kan du öppna med till exempel en Morakniv.

Lägg den välvda sidan på handduken i handen, och ha den platta sidan uppåt. För in knivbladets långsida vid gångjärnet. Ge tryck med fingrarna och vicka tills ostronet öppnar sig. Skär sedan längs ostronets platta sida tills muskeln går av. Sen går det att bara lyfta bort den platta sidan.  

Ostron som delikatess

Ostron är en delikatess och många väljer att äta dem råa. Om ostronen hålls kalla och stängda kan de klara sig i upp till en vecka. Råa ostron kan ätas som de är eller serveras med en vinegrette.

Vinegrette med lök och citron

Det kan vara gott att slå på en vinegrette på ostronet innan du äter det. Här är ett recept på en rödvinsvinegrette med vitlök, rödlök och citron.

Du behöver:

  • 2 msk olja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 citron
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Blanda olja och vinäger i en skål.
  • Blanda i den hackade löken.
  • Pressa ner juicen från citronen i vinegretten och smaka av med salt och peppar.

Ta en sked och häll på det öppnade ostronet. Njut!

Hur vet man om ostronet är dåligt?

Man kan bli sjuk av ostron – och det man ska titta efter är om skalet är öppet eller om ostronet låter ihåligt. Då ska du slänga ostronet. Annars kan man alltid lukta och smaka på ostronet. Luktar eller smakar det dåligt ska det inte ätas upp.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar