fbpx
Hem Råvaror Det här visste du inte om koriander

Det här visste du inte om koriander

av Redaktionen

Du är säkert bekant med koriander – och det är inte så konstigt då örten är väldigt populär och används av oss människor världen över. Det är en vanlig ingrediens i asiatiska rätter så som curry och masala. Men den passar även lika bra i bröd, soppor, marinader och till tacos.

Koriander är en ettårig grön växt som varierar i form med vita eller ljusrosa blommor. De växer kraftigt under våren och sommaren och kan bli uppemot 60 cm höga. En korianderväxt trivs bäst i direkt solljus (eller lätt skugga). Du kan till och med odla den inomhus. Om du lyckas odla den i en kruka är den inte bara god att ha i mat utan också en fantastisk luftrenare. Bra va?

Men frågan är om du vet hur länge koriander funnits eller hur den fått sitt namn? Troligtvis inte. Här kommer 5 roliga fakta om koriander som du säkert inte visste.

Flera tusen år gammal

  • Den har funnits i århundraden och tros vara den äldsta örten som vi äter idag. Den dateras så långt tillbaka som 1550 år före Kristus. Koriander nämns till och med i bibeln i den andra moseboken och har även hittats i gamla gravar.

En del tycker att koriander smakar tvål…

  • Studier visar att mellan 4–15% av oss upplever att koriander smakar tvål. Det är sant. Detta kan förklaras av genen OR6A2 som förenar alla ”koriander-hatare”. Genen gör det lättare att uppfatta lukten av aldehyder – vilket finns både i tvål och i koriander. Så den mest fantastiska grytan kan totalförstöras av ett endaste litet korianderblad.

…medan andra tycker att den är för stark

  • Vissa tycker att koriander är en jättestark krydda och en del kan även drabbas av halsbränna.  

Den har fått sitt namn efter en insekt

  • Namnet ”koriander” kommer från det grekiska ordet ”koris” vilket roligt nog betyder bärfis på svenska. Varför? När man stöttar eller vrider koriandern avger koriandern en speciell lukt, som efterliknar lukten av en bärfis. Lite delade meningar här kanske.

Även bra för hälsan  

  • Vissa menar på att koriander hjälper mot matsmältningsproblem. Koriander kan även reglera förhöjda blodsockernivåer hos personer med diabetes. Det kan även lindra munsår och hemorrojder. Bladen kan du göra te på och är bra för behandling av hosta och förkylning.  
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar