fbpx
Hem Råvaror 10 smarriga sätt att använda lingon & deras hälsofördelar!

10 smarriga sätt att använda lingon & deras hälsofördelar!

av Redaktionen

Lingon (Vaccinium vitis-idaea) är ett litet, rött bär som växer på vintergröna buskar på norra halvklotet, särskilt i Skandinavien och Ryssland. De är en bas i det nordiska köket och används ofta i rätter som köttbullar, sylt och såser.

Förutom att de är goda är lingonen också väldigt näringsrika. De är en bra källa till vitamin C, vitamin K, mangan och kostfiber. De är också rika på antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen mot fria radikaler och inflammationer.

Några av de potentiella hälsofördelarna med lingon inkluderar:

Förbättrad kardiovaskulär hälsa
Lingon innehåller föreningar som kallas antocyaniner, som har visat sig hjälpa till att sänka blodtrycket, minska inflammation och förbättra blodkärlsfunktionen.

Bättre blodsockerkontroll
Lingon kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna vilket gör dem till ett potentiellt användbart livsmedel för personer med diabetes.

Förbättrad immunförsvar
C-vitaminet och andra antioxidanter i lingon kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och minska risken för infektioner.

Minskad risk för cancer
Även om mer forskning behövs för att bekräfta detta, så visar vissa studier att lingon kan ha anti-cancerogena egenskaper 

Lingon finns växande vilt i skog och myr i hela Sverige. De skördas vanligtvis på sensommaren och början av hösten även om vissa lingon kan hittas så tidigt som i juli. Lingon säljs även i stormarknader och specialbutiker i hela Sverige, ofta i form av sylt, juice och torkade bär.

10 smarriga saker du kan göra med lingon

Lingonsylt – En klassisk användning för lingonsylt, lingonsylt serveras ofta till kötträtter som köttbullar eller på rostat bröd till frukost.

Lingonsås – Lingonsås är ett bra tillbehör till viltkött som viltkött eller älg. Den kan också användas som en söt och syrlig topping för glass eller pannkakor.

Lingonsmoothie – Blanda lingon med yoghurt och honung för en uppfriskande och hälsosam smoothie.

Lingonpaj – Lingon kan användas istället för andra syrliga bär som tranbär eller hallon i en pajfyllning.

Lingoncocktail – Blanda lingonjuice med vodka eller gin för en unik och smakrik cocktail.

Lingonmuffins – Lägg till lingon i ditt favoritmuffinsrecept för en välsmakande och näringsrik fika.

Lingonchutney – Använd lingon i en välsmakande chutney för att servera tillsammans med kött eller ost.

Lingonvinäger – Infusera vitvinsvinäger med lingon för en syrlig och fruktig vinäger som kan användas i dressingar eller marinader.

Lingonglass – Blanda lingonpuré med vaniljglass för en läcker och färgglad njutning.

Lingonte – Blanda torkade lingon i varmt vatten för ett fruktigt och smakrikt te.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar