Här har du 4 recept på pesto som alla passar att serveras med pasta, att ha som pålägg till smörgåsar, eller som sås till grillat kött eller grönsaker
Vilken typ av pasta är bäst att kombinera pesto med?
Pesto serveras traditionellt med tunna, långa pastaformer som spagetti, linguine eller fettuccine. De långa, tunna formerna av dessa pastatyper är ett perfekt komplement till den tjocka, rika pestosåsen.
Men självklart kan du använda vilken typ av pasta som du än föredrar. Om du föredrar korta pastaformer, som penne, rigatoni eller farfalle, kan de också fungera bra med pesto. Se bara till att justera mängden sås du använder för att säkerställa att pastan täcks rejält av peston.
Det är också värt att notera att fullkornspasta eller pasta gjord på alternativa spannmål, som quinoa eller kikärter, kan vara ett bra val att kombinera med pesto. Dessa typer av pasta kan tillföra extra näringsämnen och smak till rätten.
Grön pesto
Ingredienser:
2 dl färska basilikablad, packade
1 dl kopp nyriven parmesanost
1 dl extra virgin olivolja
½ dl pinjenötter
3 medelstora vitlöksklyftor, grovt hackade
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
Röd pesto
Ingredienser:
4 dl färska basilikablad
2 dl färska bladpersilja
1 dl soltorkade tomater, blötlagda i varmt vatten i 10 minuter och avrunna
1 dl nyriven parmesanost
1 dl extra virgin olivolja
3 medelstora vitlöksklyftor, grovt hackade
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
Ruccola och mandelpesto
Ingredienser:
4 dl färsk ruccola
2 dl mandel (kokas i lättsaltat vatten i cirka 1 min)
1 dl nyriven parmesanost
1 dl extra virgin olivolja
3 medelstora vitlöksklyftor, grovt hackade
Salta och nymalen svartpeppar efter smak
Grönkål och valnötspesto
Ingredienser:
4 dl färsk grönkål, riven i små bitar
2 dl valnötter
1 dl nyriven parmesanost
1 dl extra virgin olivolja
3 medelstora vitlöksklyftor, grovt hackade
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
Så här gör du
Välj din pesto som du vill göra, kombinera ingrediensen i matberedaren. Mixa tills allt blandats väl.
Tillsätt långsamt olivoljan samtidigt som du fortsätter att mixa lite lätt. Pausa och skrapa ner peston som hamnat på sidorna efter behov.
Krydda med salt och peppar efter smak. Blanda lite lätt.
Ät peston på direkten eller överför till en lufttät behållare och förvara i kylen i upp till 3 dagar, eller i frysen i upp till 3 månader.