fbpx
Hem Hälsa Byta ut strösockret mot råsocker – nyttigare?

Byta ut strösockret mot råsocker – nyttigare?

av Malin Toverud

I många recept dyker råsocker upp istället för strösocker. Vad är då råsocker och är det verkligen nyttigare än strösocker? Brunt råsocker går att köpa i sockerbitar, grovt strö eller i mer finfördelat pulver. Man får känslan av att det är ett nyttigare alternativ till vitt socker, men skillnaderna är inte så stora som man kan tro.

Olika sorters socker

I matbutikerna finns en rad sockerpaket att välja bland och det är inte alltid lätt att förstå skillnaden mellan dem, och än mindre vad som passar till vad. Syltsocker är ett tacksamt namn och där är det lätt att förstå att det ska användas till syltkokning. Fördelen med att använda syltsocker i koket är att det på paketet framgår hur mycket socker du behöver och hur du ska gå tillväga.

Råsocker, eller rörsocker, är lite svårare att greppa. Skillnaden mellan brunt och vitt socker är att det bruna rörsockret, precis som namnet antyder, är gjort på sockerrör, och det vita sockret framställs av både sockerbeta och sockerrör. Men även vitt socker kan innehålla upp till hälften av socker från sockerrör.

Marginella hälsofördelar med rörsocker

Egentligen är hälsofördelarna med att använda råsocker, istället för strösocker, inte så stora. En finsk konsumenttidning har studerat skillnaden mellan 18 olika sockerarter som säljs i finska matbutiker, och det visade sig att det inte var så stora skillnader mellan de olika varianterna.

I studien framkom att allt socker i princip innehåller lika stor andel kolhydrater (mellan 94 och 100 procent) och även lika mycket energi (377-400 kcal/100 gram). I studien ingick varianter av vitt socker, rörsocker, ekologiskt socker, syltsocker, gelésocker och fruktsocker.   

Rörsocker marknadsförs ofta som hälsosammare än vitt socker. Skillnaden mellan de båda sorterna är att rörsocker ofta innehåller mer mineraler än strösocker. Däremot så är skillnaderna så pass små att man behöver äta stora mängder socker innan det ger något större effekt. Och stora mängder socker bör man undvika i vilket fall som helst. Mineraler är bättre att få i sig på annat sätt.

När ska man välja råsocker?

När ska man då välja att använda råsocker, istället för strösocker, i bak och matlagning? Enligt studien är skillnaderna inte så stora och därför bör du använda både rörsocker och strösocker i begränsad mängd.

Det är precis som med alla andra godsaker – ät råsocker med måtta. Om du ska byta ut strösockret mot råsocker så är det för smakens skull. Vissa hävdar att råsocker ger mer smak än vitt strösocker.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar