317
Ritatårta och Roxytårta har exakt samma smet och fyllning men ser inte alls likadana ut när de väl står på bordet. Ritatårta brukar vanligtvis ha en traditionell, rund form medan Roxytårtan mer liknar en avlång kaka – och medan Ritatårtan har bär och grädde i toppen så har Roxy-varianten en garnering av ett mer udda slag.
Smeten – det här behöver du:
- 3 ägg
- 3 dl florsocker
- 75 g vetemjöl
- 80 g potatismjöl
- 0,5 tsk hjorthornssalt
- Rivet skal och saft från 1 citron
Fyllningen – det här behöver du:
- 1,5 dl florsocker
- 60 g smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
Så här gör du kakan:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa florsockret med äggen.
- Tillsätt citronens saft och rivna skal.
- Blanda potatismjöl, vetemjöl och hjorthornssalt. Vänd in blandningen i smeten.
- Smörj formen väl. Till Ritatårtan ska det helst vara en rund form, och till Roxytårtan en avlång form.
- Grädda i 45 minuter i nedre delen av ugnen.
- Låt kakan svalna en stund i formen. Vänd sedan ut den på ett bakgaller så den kallnar helt.
Så här gör du fyllningen:
- Rör florsockret tillsammans med smöret.
- Tillsätt äggulan och vaniljsockret.
Lägg ihop kakan:
- Skär kakan i 3 bottnar.
- Lägg smörkrämen/fyllningen mellan bottnarna.
Garnera din Ritatårta – det här behöver du:
- Valfri mängd vispgrädde (tänk på att grädden ska täcka tårtan)
- Jordgubbar
- Blåbär
Så här gör du:
- Vispa grädden.
- Kläd tårtan med vispgrädde, jordgubbar och blåbär.
Garnera din Roxytårta – det här behöver du:
- 200 g mandelmassa
- Karamellströssel
- Blåbärsströssel (alternativt lakritsströssel)
Så här gör du:
- Arbeta mandelmassan och kavla sedan ut den i lite florsocker.
- Kläd kakan med mandelmassan.
- Strö strössel i toppen.
Facebook Kommentarer