349
Att laga mat som går hem hos alla generationer är inte det lättaste, men det finns en del måltider som brukar godkännas av såväl barn som äldre släktingar. Älgragu, plommonjärpar och fiskgratäng är tre exempel på rätter som brukar göra succé under större familjesammankomster, och serverar du maten med en god efterrätt så brukar ingen klaga.
Älgragu – det här behöver du:
- Älgkött (ca 400 g)
- 100 g färsk svamp (helst kantareller)
- 2 msk finhackad gul lök
- 1 msk vetemjöl
- 2 msk smör
- 3 dl buljong
- 1 msk krossade blåbär
- 1 msk vinbärsgelé
- 1 dl vispgrädde
Så här gör du:
- Skär älgköttet i små tärningar.
- Rensa svampen och skär den i bitar.
- Fräs den gula löken på svag värme i smör i en gryta (bryna den inte!).
- Lägg ner svampen. Låt den fräsa tills vätskan ångat bort.
- Dofta över mjölet och späd med grädde och buljong.
- Lägg i blåbären och låt alltsammans sjuda under några minuter.
- Lägg ner älgköttet.
- Smaksätt med vinbärsgelén.
Plommonjärpar – det här behöver du:
- 2 hg nötfärs
- 2 hg grisfärs
- 0,75 dl ströbröd
- 2 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 1 hg kärnfria katrinplommon
- Svart- eller vitpeppar
- 1 knippe persilja
Så här gör du:
- Blanda ströbrödet med större delen av mjölken. Låt det svälla i 10 minuter.
- Blanda färsen med peppar och salt.
- Tillsätt ströbrödsblandningen.
- Om du tycker att det behövs kan du späda ut allt med mera mjölk.
- Hacka katrinplommonen. Blanda ner dem i färsen.
- Forma din färs till rullader (ca 7 – 8 cm).
- Bryn rulladerna runtom i lite smör i en stekpanna.
- Späd med 1 dl vatten och efterstek rulladerna under lock (ca 5 min).
- Ta upp rulladerna och håll dem varma.
- Hacka persiljan och strö den över plommonjärparna.
- Servera med klyftpotatis och valfri sås.
Fiskgratäng med smältostsås – det här behöver du:
- 6 hg färsk fiskfilé (förslagsvis rödspätta eller torsk)
- 2 dl mjölk
- 4 msk kaviar
- 1 tsk salt
- 175 g smältost
- 1 kryddmått svart- eller vitpeppar
Så här gör du:
- Skölj fiskfiléerna.
- Skär filéerna i 2 cm tjocka skivor.
- Lägg fisken på ett smort ugnssäkert fat.
- Strö över peppar och salt.
- Täck med folie.
- Koka fisken i ugn (175 – 200 grader) i 20 minuter.
- Gör såsen. Börja med att koka upp mjölken.
- Tillsätt osten. Låt den smälta ner.
- Smaksätt med salt, peppar och kaviar.
- Häll såsen över din fisk.
- Gratinera alltihop i ugn (ca 250 grader i 10 minuter).
- Servera gratängen med kokt potatis och råkostsallad.
Facebook Kommentarer