557
Har du varit nyttig och bara ätit en enkel sallad till lunch eller middag? Då kan du utan tvekan unna dig en dessert av den matigare sorten. Dessertpudding är en härlig gammaldags efterrätt som har fördelen att den kan lagas långt i förväg. Med aprikossufflén är det raka motsatsen då den bör skapas när gästerna redan är på plats. En efterrättssufflé är precis lika ömtålig som en middagssufflé och riskerar med andra ord att falla ihop om du inte serverar den genast.
Dessertpudding – det här behöver du:
- 4 ägg
- 2 äggulor
- 6,5 dl mjölk
- 2,5 dl kaffegrädde
- 3 msk socker
- Rivet skal av en halv citron
- Rivet skal av en halv apelsin
Till marängen:
- 4 msk socker
- 2 äggvitor
Till garneringen:
- 1,5 dl vispgrädde
- 15 – 20 mandlar
Så här gör du:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Koka upp kaffegrädde, mjölk och socker.
- Ta kastrullen av värmen.
- Tillsätt de rivna citronskalen och apelsinskalen.
- Låt blandningen svalna en aning.
- Vispa ägg och äggulor. Rör ner dem i mjölk- och gräddblandningen.
- Häll alltsammans i en smord, ugnssäker form.
- Grädda i långpanna med så pass mycket vatten att det går upp på halva formen.
- Grädda i ugnens mitt i ca 40 minuter.
- Gör marängen: vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret.
- Fördela marängmassan över puddingen.
- Grädda i ytterligare 10 minuter.
- Låt din dessertpudding bli kall innan den serveras.
- Skålla, skala och flaga mandeln på längden.
- Rosta mandeln i en varm stekpanna.
- Vispa grädden. Bred den över marängen.
- Strö över mandeln.
- Servera din dessertpudding med färska eller frysta bär och frukter.
Aprikossufflé – det här behöver du:
- 150 g torkade aprikoser
- 1,2 dl socker
- 4 äggvitor
- Vispgrädde
Så här gör du:
- Lägg aprikoserna i blöt över natten.
- Koka de blötlagda aprikoserna mjuka i blötläggningsvattnet i ca 17 minuter. Låt kallna.
- Hacka aprikoserna fint eller kör dem i en matberedare.
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Vispa äggvitorna styva.
- Tillsätt sockret.
- Vänd ner aprikosmoset.
- Smörj en suffléform med raka kanter.
- Häll sufflémassan i formen. Obs! Fyll inte formen till mer än tre fjärdedelar.
- Sätt in formen i ugnens nedre del.
- Grädda i 25 minuter utan att öppna ugnsluckan.
- Vispa grädden.
Servera den heta sufflén med kall grädde omedelbart.
Facebook Kommentarer